Následně přinesla rozruch kolem videa zveřejněného na internetu a debaty kolem přiměřeného užití síly ze strany policejních složek.

Vše začalo ve chvíli, kdy si hlídka všimla spícího muže, kterého budila jednak proto, aby zjistila, zda nepotřebuje pomoc, jednak z toho důvodu, aby se ujistila, zda není nebezpečný svému okolí. Buzení nebylo snadné – a odpovědí na žádost o doklady se stal příliv vulgárností.

Ani na jasné výzvy spojené s upozorněním na možnost předvedení na služebnu ke kontrole totožnosti a na použití donucovacích prostředků 24letý muž nereagoval; naopak podle Hulanových slov narážel do členů hlídky a snažil se odejít.

Omluva policistům

Na policejní stanici stejně skončil – proti své vůli. Právě tento moment se stal předmětem výhrad. Kontrolní orgány policie ovšem při prošetřování události pochybení neshledaly. „Po předvedení na služebnu byla totožnost mladíka ověřena – a ten byl, po zadokumentování celé věci, následně propuštěn," konstatoval Hulan.

Dotyčný podle jeho slov uznal, že z jeho strany šlo o hloupost. „V samotném závěru se policistům dokonce za své chování omluvil," připomněl Hulan.

Jak na zásah reagovala veřejnost na internetu si můžete přečíst například ZDE, reakci policie naleznete ZDE.

Čtěte také: Hlídka žádající taxikáře o doklady čelila přesile