„Neřidiče" s hotovou závislostí na řízení se podařilo odhalit kriminalistům I. obvodu pražské policie. Ti získali poznatek, že dotyčný se ulicemi metropole prohání za volantem navzdory zákazu řízení – a následně zjistili, že Praha mu byla malá. Sjezdil takto půl republiky.

Z odhalení si velkou hlavu nedělal, stejně jako z toho, že by mu mohly chodit pokuty za rychlou jízdu. Tohle měl pojištěno: používal kradené poznávací značky, které na autě střídal. Naše i zahraniční, připomněl v pátek Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie.

„Jelikož se detektivům podařilo zjistit, ve kterých dnech tento muž usedal za volant, pozvali si ho na služebnu k podání vysvětlení. Tam se hříšník dostavil třetího února. V ten den mu také vyšetřovatel sdělil obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí," poznamenal Hulan. S dodatkem, že v případě uznání viny soudem mohou být ve hře až tři roky vězení.

Na služebnu autobusem?

Po skončení jednání na policii následovalo něco, co se běžně nestává: za odcházejícím obviněným se detektivové vydali, aby nenápadně sledovali jeho počínání. Nezdálo se jim, totiž přesvědčivé jeho tvrzení, když odpovídal na otázku, jakým způsobem přijel na služebnu: městskou hromadnou dopravou. V myslích zkušených policajtů hlodalo podezření: že by zase použil auto?

Ano! Přesně tak to bylo. „Obviněný si to místo na zastávku namířil do nedaleké ulice, kde měl zaparkované luxusní vozidlo. To měl opět opatřeno kradenými registračními značkami," konstatoval Hulan s tím, že příležitost odjet už dotyčný nedostal.

Stejní kriminalisté, s nimiž se jen krátce předtím rozloučil, ho odvedli zpátky na služebnu – a obvinění rozšířili o další delikt.