Policisté mu při incidentech nemohli zabavit řidičský průkaz, protože ho nepředložil. Pak už k tomu nemají oprávnění a musejí počkat na rozhodnutí soudu.

Odmítl dechovou zkoušku

Poslední Kadlecova nehoda, kterou policisté vyšetřují, se stala na křižovatce ulic Korunní a Budečská. Policie uvedla, že byl zjevně pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky, dechovou zkoušku a lékařskou prohlídku však odmítl. Policisté dál případ vyšetřují.

Podle médií se Kadlec policistům prokázal náhradním dokladem a nový řidičský průkaz si může vyzvednout na pražském magistrátu. Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová uvedla, že policisté mají oprávnění, ale nikoliv povinnost zadržet řidičský průkaz na místě kontroly.

„Tohoto oprávnění policista využije v okamžiku, kdy se řidič prokazatelně dopustí protiprávního jednání a sledovaného účelu nelze dosáhnout jinak, kdy nutnou podmínkou je, aby řidič měl v době kontroly řidičský průkaz u sebe," uvedla dnes Zoulová.

Řidičský průkaz nepředložil 

Kadlecovi policisté nemohli zabavit řidičský průkaz právě kvůli tomu, že ho při všech svých dosavadních incidentech nepředložil. Po provedené kontrole už to policisté udělat nemohou ani při následném výslechu nebo podání vysvětlení. Počkat musejí až na pravomocné rozhodnutí soudu.

Kadlec v polovině dubna naboural v Šumavské a přilehlých ulicích na Vinohradech 29 aut. Když ho tehdy dostihli policisté, nejprve odmítl orientační dechovou zkoušku a nechtěl předložit řidičský průkaz.

Kadlec byl postaven mimo službu 

Souhlasil však s převozem na lékařské vyšetření spojené s odběrem krve, kde mu bylo podle policie zjištěno 1,31 promile alkoholu. Škoda na havarovaných autech byla vyčíslena na více než dva miliony korun. Ministr vnitra Milan Chovanec nechal Kadlece kvůli dubnovému incidentu propustit ze služby.

Už ke konci loňského roku byl Kadlec kvůli jiné nehodě postaven mimo službu a odvolán z funkce na Policejní akademii. V březnu 2015 totiž podle obžaloby neubrzdil svůj jeep a narazil do auta, které před ním zastavilo kvůli chodcům na přechodu.

Po nehodě navíc nacouval do auta asistenční služby, která na místo přijela. Za zavinění nehody pod vlivem alkoholu mu soud letos v červnu nepravomocně udělil podmíněný osmiměsíční trest a zakázal mu také na dva a půl roku řídit. Odvolací řízení je nařízené na 7. září.

Čtěte také: Někdejší policejní lektor boural. Za podivných okolností už potřetí