Ve čtvrtek 15. června bude Světový den proti násilí na starých lidech a odborníci vyzývají rodiny, aby pozorněji naslouchali svým blízkým v důchodovém věku. Ti totiž často čelí vážným potížím, se svými problémy však svoje děti či vnuky nechtějí obtěžovat.

„Na linku nám volá v průměru 2 787 lidí měsíčně. Řešíme sociální příspěvky, potíže s bydlením, předáváme telefonní čísla na podpůrné organizace. Problémy volajících jsou bohužel stále závažnější. Objevuje problematika domácího násilí a týrání," říká Sladká.

Docent Martin Kloubek z Policejní akademie upozorňuje, že jsou kriminalitou ohroženi hlavně lidé tělesně slabí, roztržití, ustrašení nebo ti, kteří trpí duševní poruchou. „Lidé v penzijním věku nejsou homogenní sociální skupinou, řada z nich je po sedmdesátce ve výborné tělesné kondici a někteří jsou i v osmdesáti letech ve výborné duševní kondici. Pachatelé se zaměřují především na ty, kteří mají sníženou schopnost obrany," říká Kloubek. Dodává, že penzisté mohou být poněkud překvapivě také obětí počítačové kriminality.

 Hitlerův telefon se na aukci prodal za téměř čtvrt milionu dolarů
Senioři nad 60 let pořád ještě nevzali mobil na milost

„U poměrně velkého množství starších lidí zcela chybí takzvaná počítačová gramotnost. Případy úspěšných počítačových podvodů naštěstí nejsou podle mých zkušeností četné, neboť senioři se základními znalostmi ovládání počítače jsou velmi nedůvěřiví," říká Kloubek.

Policisté v roce 2016 zaznamenali 1300 krádeží či podvodů, kterých se zločinci dopustili na lidech, jimž bylo více než 65 let. To je o 539 případů méně, než v roce 2015, kdy podle policejních údajů seniora někdo okradl anebo podvedl celkem 1839 krát.

„Nejčastěji se lidé v pokročilém věku stávají obětí manipulativních obchodních nabídek, kapesních krádeží a loupežných přepadení na ulici. Obtížně se také brání proti pachatelům, kteří pod nějakou záminkou vniknou do jejich bytu, odpoutají jejich pozornost a okradou je," vysvětluje Kloubek.

Staří lidé mají omezené možnosti, jak se proti podvodníkům, zlodějům a násilníkům bránit. Nedávno proto vstoupila v platnost novela zákona, která zařadila seniory mezi zvlášť zranitelné oběti.

Senior. Ilustrační foto.
Senioři mají mít očkování zdarma, přesto za něj platí

Senior linka v edukativním videu varuje před podceňováním problémů stárnoucích lidí

Zdroj: Linka Senior
Zdroj: Linka Senior
Zdroj: Linka Senior
Zdroj: Linka Senior