Ti vyšetřují okolnosti zastřelení dvou taxikářů, jejichž těla v pátek ráno nalezl náhodný svědek v polích v Uhříněvsi na okraji metropole. A detektivové věří, že s rozplétáním složitostí případu by mohly pomoci postřehy všímavých svědků. Prosí proto každého, kdo by na některou z předestřených otázek odpověděl „ano", případně „možná", aby neprodleně zavolal na bezplatnou linku 158. Případně je možno kontaktovat kteroukoli policejní služebnu.

O tom, že oběťmi vraha (nebo možná více pachatelů), se stali 60letý muž, který v metropoli taxikařil s tmavým vozem Škoda Superb, a 26letý kolega pracující pod jinou firmou, jenž vozil zákazníky stříbřitým Renaultem Mégane novějšího typu, informovala policie už o víkendu. V středu ale zveřejnila i fotografie obou nalezených aut - renaultu s rozbitým okénkem ve dveřích na straně řidiče a superbu s ulomenou dveřní kličkou - aby případným svědkům osvěžila paměť.

Kriminalisté současně uvolnili informace, které získali k pohybu obou aut kolem desáté večer. Z nich vysvítá, že oba muži dvě hodiny před půlnocí ještě žili - a nacházeli se v centru metropole. Poznatky detektivů shrnula Hana Jeřábková z ředitelství pražské policie: „Je prokazatelné, že starší muž, řidič vozidla Škoda Superb, se pohyboval ve čtvrtek kolem 22. hodiny u Národního divadla, odkud odjel směrem do centra. Mladší z taxikářů, který jezdil vozidlem Renault, se pohyboval také kolem 22. hodiny v okolí náměstí Míru, I. P. Pavlova a Karlova náměstí."

Spousta otázek

Již v sobotu Jeřábková zmiňovala přesvědčení kriminalistů, že taxikáři byli zavražděni v souvislosti s výkonem svého povolání. „Kriminalisté také vědí, že pachatel nebo pachatelé si zastavili vozidlo taxi v centru Prahy a požádali o odvoz na okraj města," uvedla tehdy Jeřábková.

Nijak ale pražská policie prozatím nekomentovala informace, které se kolem případu vyrojily. Jedno z opuštěných aut bylo nalezeno v řadě zaparkovaných vodidel v Lužické ulici na Vinohradech - jen pár desátek metrů od místa, kde se počátkem února našlo auto jiného zastřeleného taxikáře; 42letého muže z Kladna, který rovněž jezdil převážně v centru Prahy.

V tomto případě byl vůz Honda CR-V nalezen i s tělem již několik dnů mrtvé oběti uvnitř; tento mord zůstává dosud neobjasněný. Je to jen náhoda? Možnou souvislost kriminalisté prověřují - žádné vyjádření je spekulacím, které se v souvislosti s tímto faktem vyrojily, ale neposkytli. Bez ohlasu z jejich strany zůstaly i debaty ohledně možností využití tísňového tlačítka, jímž by taxíky měly být vybaveny.

Kriminalisté se nevyjádřili ani k informaci televize Nova, že v úterý byl při krádeži v obchodě na hlavním nádraží odhalen muž, který měl u sebe doklady jednoho ze zavražděných taxikářů. Podle Novy byl ale dotyčný po výslechu propuštěn a nikoli zadržen, což může znamenat jediné: poskytl uspokojivé vysvětlení, jak k dokumentům přišel. A z něho plyne, že neměl nic společného s vraždami poblíž ulice K Netlukám v Uhříněvsi, kde těla byla nalezena u asfaltované cesty v polích, sloužící i jako cyklotrasa, asi 90 metrů od sebe…

Čtěte také: Zastřelení z Uhříněvsi byli taxikáři, policie varuje kolegy