Hasiči zase trénovali postup při likvidaci nebezpečných látek, seznamovali se se specifickými podmínkami zásahu uvnitř haly - a podle slov jejich ředitele Romana Hlinovského také prověřovali komunikaci s policií i s pořadateli.

Organizátoři mistrovství sice doufají, že nic z toho nebude zapotřebí - ale znáte to: štěstí přeje připraveným. A na připravenost se v souvislosti s aktuální mezinárodní situací i s nedávnými teroristickými útoky v západní Evropě tentokrát klade obzvláštní důraz. Jakkoli nejsou k dispozici žádné informace o nějaké konkrétní hrozbě.

Připraveni jsme, zhodnotil odpoledne prvotní poznatky ze závěrečné akce z celé série cvičení ředitel pražské policie Luděk Procházka. Podobně hovoří i jeho předchůdce v ředitelském křesle Martin Vondrášek, který nyní zastává post prvního náměstka policejního prezidenta - a v souvislosti s hokejovým mistrovstvím je velitelem bezpečnostních opatření.

Podle Vondráškových slov nedělní cvičení splnilo svůj účel - byť zajišťování bezpečnosti sportovního podniku na mezinárodní úrovni konaného v O2 Areně není pro policii novinkou - nedávno se zde konalo mistrovství Evropy v atletice a následně přátelé hokejové utkání Česko - Rusko. Celkové zhodnocení nácviku zveřejní policie v úterý.

Studenti jako figuranti

Do nácviku se v neděli zapojili nejen příslušníci speciální pořádkové jednotky pražské policie, ale jejich kolegové z celorepublikových útvarů - včetně Útvaru pro ochranu ústavních činitelů či pyrotechniků z policejního prezidia, připomněl Tomáš Hulan z metropolitního policejního ředitelství.

„Cvičení proběhlo o poznání skromněji než v Ostravě, kde se na modelových situacích podílely tři tisícovky studentů středních škol," poznamenal s tím, že pražská policie už má zkušenosti - zejména právě z opatření kolem atletického šampionátu. Přesto se policisté zaměřili na nácvik situací, s nimiž by se mohli již za pár dnů setkat.

Střízliví figuranti se tak proměnili v neukázněnou skupinku podroušených fandů tropících v hledišti virvál - a dokonce došlo i na zpacifikování útočníka, která na tribuně ohrožoval zbraní ostatní diváky. „Nutno zmínit, že obě policejní „modelovky" jsou téměř nereálné. Pokud by se totiž do haly snažil dostat fanoušek znatelně pod vlivem alkoholu, nebo s čímkoliv, co by se dalo vnímat jako zbraň, nebyl by do O2 Arény vůbec vpuštěn," podotkl Hulan.

Operační středisko v hale

Také organizační výbor mistrovství se nezaměřuje pouze na sportovní stránku akce, ale dbá i na bezpečnost. V hale je dokonce připraveno speciální operační středisko, které bude sledovat nejenom veškeré dění v O2 Areně, ale i v okolních ulicích - a právě to bude v úzkém kontaktu se složkami integrovaného záchranného systému. Nejde nicméně o nic neobvyklého; podobná operační střediska hlídají například bezpečnost velkých obchodních center.

Hokejové mistrovství, jež se bude konat v Praze a v Ostravě a pořadatelé očekávají kolem 650 tisíc návštěvníků - to ale přece jen je něco jiného. Do opatření s ním spojených budou den co den zapojeny stovky policistů; hlavně v okolí areny budou hodně vidět dopraváci a také příslušníci pořádkové policie; chystají se ale třeba i preventivní akce v dopravních prostředcích.

Třebaže v rámci dlouhodobých a pečlivých příprav došlo i na takové scénáře jakými jsou například aktivity teroristů nebo chemická havárie na stadionu či v jeho blízkosti, k reálným hrozbám, jimž může být nutné čelit, patří spíše drobné projevy vandalismu na sportovišti i v ulicích a na místech velkoplošných projekcí, nárůst drobné majetkové kriminality, zvýšené dopravní zatížení týkající se nejen provozu na silnicích, ale i letiště, vlaků a městské hromadné dopravy - a rovněž problémy s parkováním.

Občané, kteří se stanou oběťmi či svědky trestného činu nebo se octnou v krizové situaci, mohou kdykoliv volat na tísňovou linku 158, připomněla Jana Macalíková z policejního prezidia. „Před jejím zneužíváním však důrazně varujeme," upozornila.