O tom, že tentokrát téměř třicítka mužů a žen zákona prověřila v okolí Václavského náměstí v rámci akce Prostor 36 restaurací, klubů, heren a barů, informoval v pondělí Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie.

„Celkem policisté ve spolupráci se strážníky městské policie zkontrolovali 322 osob, u kterých řešili 23 přestupků proti veřejnému pořádku; uložili blokové pokuty za téměř dvacet tisíc korun," shrnul Hulan s tím, že zjištěné delikty spočívaly například v distribuci omamných látek, jejich aplikaci na veřejném prostranství, v žebrotě, nebo konzumaci alkoholu na místech, kde to zakazují městské vyhlášky.

Přestupků se dopustila i pětice cizinců, kteří měli nesrovnalosti v dokladech. „Při kontrole místo originálů předložili pouze kopie cestovních pasů, nebo nepředložili doklad o sjednaném zdravotním pojištění, který musí mít povinně u sebe," připomněl policista.

Sedmnáctiletý mladík nadýchal 2,13 promile

Samostatnou kapitolou jsou podle Hulanových slov neustále se opakující případy popíjení mladistvých. Tentokrát jich policisté odhalili 14. Všechny odvezli na služebnu, kam si je museli přijít vyzvednout rodiče nebo zletilí sourozenci. Smutným rekordmanem se stal 17letý mladík, který nadýchal 2,13 promile.

„Všechny tyto delikty policisté zadokumentovali - a podklady předají pracovníkům sociálně právní ochrany dítěte k dalšímu opatření," poznamenal Hulan, že věc ještě nekončí.