Slova přísahy, v níž se policisté zavazují, že jsou připraveni nasadit i vlastní život, naplnil Michal Braniš 15. června 1997. Dvoučlenná hlídka byla tehdy vyslána na tramvajovou zastávku v Nuslích, kde měl jeden muž hrozit jinému zabitím.

Když se policisté dozvěděli, že ujíždí tramvají číslo 11, vydali se za ním. Agresor začal bez varování pálit. Michala Braniše zastřelil hned při vstupu do tramvaje, jeho kolegu postřelil přes čelní sklo. Vážně zraněnému policistovi se přesto podařilo doplazit se ke dveřím tramvaje, ozbrojence překvapit a zastřelit. Ukázalo se, že šlo o hledaného lupiče.

Součástí slavnostního aktu na pietním místě se stalo také předání ocenění policistům za mimořádné zákroky a příkladný výkon služby.

Úmrtí policisty ve službě připomněl turnajPamátku někdejšího příslušníka pohotovostní motorizované jednotky pražské policie Michala Braniše, kterého před 17 lety nebezpečný mladík nejprve nabízející k prodeji šperky a pak ohrožující pistolí lidi na zastávce na náměstí Bratří Synků a v tramvaji v Nuslích bez varování zastřelil hned při příjezdu na místo zákroku, pražští policisté neuctili jen středečním pietním aktem u pomníčku v areálu ďáblické základny.

Tragédii z 15. června 1997 připomínal během čtvrtka a pátku turnaj v kopané na stadionu PSK Union Strašnice. Již tradiční memoriál, na který přijíždějí poměřit síly ve sportovních dresech příslušníci podobných útvarů jako je pražská pohotovostní motorizovaná jednotka, se uskutečnil za účasti policistů z Plzně, Brna, Ostravy a Zlína, ale také ze Slovenska - z Bratislavy, Trnavy i Košic.