V budově krajského policejního ředitelství na pražské Zbraslavi byla totiž v úterý otevřena speciální výslechová místnost určená především pro práci s dětmi. Ať už se dostanou do kontaktu s policií jako oběti trestných činů, nebo je třeba citlivě získat jejich svědectví a nestresovat je strohostí běžné policejní kanceláře.

Vlídné prostředí

V působnosti středočeské policie jde již o sedmý takový pokojíček, v rámci republiky osmapadesátý. Krajským vyšetřovatelům (či spíše vyšetřovatelkám; ženy zde mají výraznou převahu) ale zatím chyběla, a tak v případě potřeby bylo třeba jezdit do regionů nebo požádat o výpomoc pražské kolegy a vydat se na návštěvu do jejich centrály v Kongresové ulici v Nuslích. To se nyní mění, a to i díky finančnímu daru kraje a dotaci ministerstva vnitra.

Dojem je velmi příznivý; očím zvyklým na prostředí policejních budov připadá výslechová místnost jak z jiného světa. Jeden kout vypadá, jako kdybyste přišli do obýváku rodiny, která si potrpí na úklid, kout u dveří zase stolkem a židličkami jako pro trpaslíky či tabulí na kreslení připomíná mateřskou školku.

Nedejte se ovšem mýlit; tady je promyšlený každý detail. Od barvy na stěnách – ženskýma očima kriminalistek nejde o světle oranžovou, jak by řekl chlap, ale o broskvovou – která má působit uklidňujícím dojmem, až po součásti vybavení, které jednak mají navodit důvěrný pocit bezpečného prostředí, jednak nesmí odvádět pozornost.

A musí umožňovat různé varianty uspořádání – podle toho, jestli sem přijde malé dítě, nebo naopak dospívající slečna. Či třeba už dospělá žena, kterou potkal tak otřesný zážitek, že výslech v běžné kanceláři by nebyl vhodný, nebo oběť zločinu v seniorském věku.

Pomoc techniky

Důkladně promyšleno je i umístění kamer, které musí umožnit sledovat a zaznamenávat, co se odehrává v celé místnosti. Ano, i když optika umístěná nenápadně u stropu umožňuje obsluze ve vedlejší monitorovací místnosti „najet" na zcela detailní záběry, musí být zmapováno veškeré dění. Od stěny ke stěně, od rohu k roku.

Co kdyby později u soudu, kde se bude záznam promítat, začal advokát tvrdit, že někde mimo záběr kamery mohl být někdo, kdo vyslýchanému dítěti ukazoval, jak reagovat a co má říkat?

Vidět je jen ven

Návštěvníka zaujmou také posuvné dveře, za nimiž je možno odkrýt polopropustné zrcadlo. Z výslechového pokoje je vidět do monitorovací místnosti, kde běžně sedí obsluha techniky, ale mohou tam být i další osoby: soudce, pokud se výslech provádí v režimu neodkladného úkonu, státní zástupce, advokát, znalec…

Ale co to? Do monitorovací místnosti vidět je, ale naopak nikoli. To na zvědavce hledí jen obraz v zrcadle. Vlastní obličej. Z pohledu laika je to zvláštní. Nemělo by to být obráceně?

Jasně, s vyslýchaným dítětem zůstane jen vyšetřovatelka, aby byl zaručen klid – ale neměli by další lidé, kteří zůstanou vedle, protože by jejich přítomnost výslech narušovala, vidět, co se odehrává uvnitř výslechové místnosti? Kdepak; takhle je to správně, vysvětlil Deníku náměstek středočeského policejního ředitele pro kriminální policii Michal Mazánek.

Jak právě probíhá výslech – to lze přes kamery sledovat na velkoplošném monitoru. Zrcadlo je tu proto, kdyby bylo třeba provést rekognici: přivést osobu, kterou vyslýchaná osoba buďto pozná, nebo nepozná. Dotyčný ale netuší, kdo si ho prohlíží na druhé straně skla.

Proto má smysl průhled z výslechové místnosti ven, nikoli dovnitř. Hlavně kvůli ochraně těch nejzranitelnějších obětí. Ano, i když to zde vypadá jako doma, nezapomínejme: tady se mají rozkrývat závažné zločiny.

Ve středních Čechách se s budováním takovýchto výslechových místností začalo v roce 2008, první byly zřízeny v Mělníku, Příbrami a Kladně. Do úterka poslední, zatím šestá, v Benešově. K ideálnímu pokrytí regionu by si kriminalisté přáli doplnit ještě Rakovník.

Radnice „jedničky" přispěla na výslechovou místnostRada městské části Praha 1 na základě předkladu radního pro oblast bezpečnosti prevence kriminality Ivana Solila (ČSSD), odsouhlasila nejen schválení podání žádosti o dotaci na zbudování speciální výslechové místnosti, ale rovněž vyčlenila částku 27 tisíc korun pro splnění podmínky desetiprocentní finanční účasti žadatele o dotaci.

Speciální výslechová místnost je komplexem dvou místností, z nichž jedna je místností monitorovací, kde bude umístěn audiovizuální výstup, který budou sledovat osoby přítomné úkonu. Druhá místnost je takzvaná místnost pohovorová - zde bude probíhat výslech oběti či svědka a bude vybavena tak, aby působila co nejvíce civilním a příjemným dojmem. Místnost bude vybavena audiovizuálním zařízením přenášející záznam do monitorovací místnosti.