Dodávkové vozidlo Renault Master původně celníci zastavili k běžné kontrole, připomněla. Velmi brzy však bylo zřejmé, že tady je něco v nepořádku – a vše nasvědčovalo tomu, že nepůjde jen o nesrovnalosti v dokladech.

Dodávka převážela čtyři novotou vonící motocykly s odmontovanými koly – přičemž jak řidič auta, tak žádný z dvojice jeho spolujezdců nebyl schopen k těmto motorkám dohromady za více než dvě miliony korun předložit jakýkoli dokument.

Podle Kurkové nebyly k dispozici jak prodejní doklady či dodací listy od výrobce, tak jakékoli důkazní prostředky, jež by prokazovaly, že zboží pochází od osob oprávněných podnikat. „Navíc pod sedačkou spolujezdce byly objeveny velké pákové kleště," poznamenala Kurková.

Jestliže zprvu mohli mít celníci podezření, že kápli na nelegální (a tudíž i nezdaněné) kšefty, záhy měli jasno: vypadá to, že motorky byly odcizeny. To se také potvrdilo při mapování pohybu zboží: rakouský distributor motocykly nedávno prodal do České republiky – a zde byly ukradeny z prodejny v Praze 9.

Přesné okolnosti krádeže zůstávají předmětem šetření. Ne už ale celníků, ale kriminalistů. Právě detektivům III. obvodu pražské policie celníci případ předali.