„Jméno a příjmení vítězky v kategorii Policista roku nelze zveřejnit kvůli služebnímu zařazení," vysvětlila Macalíková s tím, že upřesnit lze jediné: jedná se o plukovnici Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, která byla vedoucí týmu, jenž od roku 2012 řešil několik závažných kauz.

Jde zejména o případy s pracovními názvy Svíčka (prošetřování korupce soudců v Litoměřicích, kdy se v roli souzených nakonec ocitli soudci Josef Knotek a Ladislav Jelínek) a Důvěra (prověřování korupce při zadávání veřejných zakázek ve Středočeském kraji spojované se jménem exhejtmana Davida Ratha).

„Oceněná vyšetřovatelka byla hlavním zpracovatelem obou těchto případů, současně se však výrazně podílela i na výkonu operativně pátrací činnosti," poznamenala Macalíková. „Loni se pak v pozici vedoucí oddělení zasloužila o zdárný průběh prověřování a vyšetřování případu s pracovním názvem Homole III (hospodaření pražské Nemocnice Na Homolce a působení jejího bývalého ředitele Vladimíra Dbalého)," doplnila Macalíková s odkazem na obžalobu, již nedávno podalo k soudu Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Kriminalistka, která u policie slouží 16 let, potvrdila, že odhalování korupce je náročná práce, která se neobejde bez odposlechů; prokázat korupci by bez nich většinou nebylo možné. Hon na údajné korupčníky ale podle slov vítězky rozhodně neznamená jen sedět v kanceláři, listovat účty, probírat odposlechnuté hovory i rozhovory – a v tom všem hledat náznaky, indicie či nesrovnalosti.

Jde prý o velmi pestrou a rozmanitou práci, která začíná v terénu sháněním důkazů a informací. I papírování – pro řadu policistů činnosti krajně nepopulární – je však při rozkrývání hospodářských kauz opravdu hodně. „Já v tom ale negativní stránku své práce nevidím," svěřila se oceněná šéfka týmu detektivů.

Tým roku je také z Prahy

V dalších kategoriích ankety, jejíž vítěze z desítek nominací vybírá 20členná etická komise Policie ČR, se dočkaly ocenění počiny policistů z různých koutů republiky. Prahy se ještě týká ocenění Tým roku 2014 pro příslušníky pyrotechnické služby, kteří se podíleli na zásazích ve Vrběticích po výbuchu tamějšího muničního skladu.

Na všechny oceněné jsem velmi hrdý, zdůraznil policejní prezident Tomáš Tuhý. Připomněl, že výběr byl pestrý; letos v 15. ročníku ankety se podle Tuhého sešlo téměř 60 nominací.

„Pozvat, ocenit a pohostit vybrané policisty je pro mě velká čest. Je to způsob, jak poděkovat lidem, kteří opravdu spojují svůj život s Policií České republiky, kteří pracují pro naše spoluobčany s nasazením vlastního zdraví a života – a to více než na sto procent," zdůraznil policejní prezident. S dodatkem, že si velmi váží i pracovních úspěchů těch, kteří tentokrát cenu nezískali.