Místo na půdě jednoho z domů na Malé Straně, odkud narychlo připravená laserová projekce pravděpodobně vycházela, se policistům podařilo najít – nikoho tam však už nezastihli a ani nenašli promítací zařízení. Věc se zřejmě dál řešit nebude.

Chráněné osoby nebyly ohroženy – a místo projekce nespadá do vymezeného bezpečnostního perimetru. Vyhodnocením prvotních informací nebyla shledána protiprávnost tohoto jednání, konstatovala mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Dopravní omezení

Příjezd státníků na Žofín hostící česko-čínské ekonomické fórum si dopoledne vyžádal nejen přísná bezpečnostní opatření spojená s uzavírkami části vltavského nábřeží, kam se nedostaly ani tramvaje. Kvůli průjezdu kolony došlo hodinu před polednem na krátkodobá omezení i v dalších lokalitách – například na Pohořelci či na Národní třídě.

Během přesunu vyvstal problém nedaleko Strahovského kláštera, kde se do bezprostřední blízkosti plánované trasy prezidentské kolony dostali příznivci i odpůrci návštěvy čínského prezidenta. Na místě situaci řešili policisté z antikonfliktního týmu i dalších útvarů – a nakonec bylo po problému: s účastníky dohodli na přesunu do bezpečné vzdálenosti.

Zabalení do vlajky

Už v časném dopoledni došlo v okolí Národního divadla i na názorové střety včetně přímých potyček demonstrantů s manifestanty. Z pohledu Zoulové se ovšem nejednalo o nic dramatického.

„V průběhu dopoledne policisté řešili několik drobných a incidentů mezi názorově odlišnými skupinami osob. Tato opatření se však obešla bez větších problémů," naznačila mluvčí během dopoledne, že rozjitřené vášně a horkou krev se podařilo rychle zchladit. Před kavárnou Slavia na Národní třídě nicméně zasahovali i těžkooděnci z pořádkové jednotky.

Posléze ovšem začalo přituhovat zde v dalších lokalitách. Přímo u Slavie dvojice cizinců s trvalým pobytem v České republice napadla dívku – a přes její nesouhlas se ji pokusili zabalit do čínské vlajky. „Oba cizinci skončili na policejní služebně," konstatovala Zoulová.

Vygradovaná hádka

Dva lidi odváželi policisté na svou stanici také z Dlabačova – v tomto případě šlo přímo o účastníky potyčky. První poznatky naznačují, že nejprve došlo ke slovnímu konfliktu dvou ideových protivníků, načež hádka vygradovala: příznivec čínského prezidenta napadl odpůrce a strhl mu tibetskou vlajku.

Návštěvě policejní služebny se nevyhnul ani muž, který bez platné vstupenky vnikl na rozhlednu na Petříně. „Poté, co byl policisty vyveden, vyšlo najevo, že zde chtěl vyvěsit tibetskou vlajku," poznamenala Zoulová. Jak doplnila, dotyčný je podezřelý z přestupku proti majetku.

Emotivní debaty

Lze také ještě předpokládat emotivní debaty politiků a zřejmě i jednání na právnické úrovni v souvislosti s událostí z úterního podvečera, kdy policisté nepustili na Hradčanské náměstí účastníky předem ohlášené demonstrace proti návštěvě čínského prezidenta i proti vstřícnosti jeho českého hostitele (přes zátaras se nedostal ani poslanec a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek).

Police následně vysvětlovala, že s účastníky dlouhé desítky minut komunikovali policisté z antikonfliktního týmu a upozorňovali na nevymahatelnost práva shromažďovacího.

Zákaz vstupu

Nešlo přitom jen o uplatňování ustanovení zákona o Policii ČR a mezinárodních úmluv, podle nichž je policie v souvislosti se zajišťováním bezpečnosti určených osob a chráněných objektů a v souvislosti s plněním konkrétního úkolu oprávněna omezit nebo zakázat vstup osob do vybraných prostor.

Již během příprav bezpečnostních opatření totiž policie požádala magistrát o vydání dopravně inženýrského rozhodnutí, jimž byla oblast Hradčanského náměstí dočasně vyjmuta z veřejných prostranství a byla uzavřena pro vozidla i chodce. To bylo vydáno 21. března.

Tibet nevadil, samotné vlajky však anoPražská policie ve středu korigovala informace médií o cíleném sundávání tibetských vlajek z oken budov v blízkosti hotelu Hilton. „To jednoznačně odmítáme," zdůraznila policejní mluvčí Andrea Zoulová. Netvrdí ovšem, že se nic nedělo.

Policisté podle jejích slov v rámci zajišťování bezpečnosti chráněných osob vyhodnocují možná rizika, kdy jedním z nich je i zakrytí okna za současného pohybu osob za tímto zakrytím. „Na vyhodnocení rizikovosti nemá přitom zásadní vliv to, čím konkrétně je okno zakryto," upozornila Zoulová.

V okolí hotelu Hilton tak během trvání bezpečnostního opatření spojených s návštěvou čínské delegace byly v desítce případů odstraňovány rozmanité předměty z oken, za kterými byl patný pohyb osob. „Šlo nejen o vlajky různých států, ale i o další předměty, jako jsou noviny a podobně," uvedla Zoulová s důrazem na slovo „různých".

Čtěte také: Policie obstála, usnesli se ministři k bezpečnostním opatřením