V Šárecké ulici, kde v jednom ze dvou domů, v nichž církev působí, sídlí i arcibiskup, se pracuje na rekonstrukci objektů. Hodnota zakázky, na níž nelegální dělníci pracovali, je kolem šesti milionů korun.

Naší pravoslavnou církví zmítají spory

Dlouhodobě trvají v tuzemské pravoslavné církvi spory. Nejen zvenčí, ale i od některých svých členů je kritizována za velký příklon k moskevskému patriarchátu, který způsobuje rostoucí vliv ruského prostředí na českou a slovenskou pravoslavnou církev. Podle některých hlasů spory v církvi eskalují kvůli vyplácení finančních náhrad v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi, což ročně pro tuto církev znamená 40 milionů korun.

Vladyka Jáchym prý nebyl zvolen správně

Spory v Pravoslavné církvi v českých zemích a na Slovensku trvají přes dva roky od doby, kdy funkci pražského arcibiskupa a metropolity českého a slovenského opustil vladyka (biskup) Kryštof, občanským jménem Radim Pulec. Po odchodu Kryštofa vedení církve dosadilo na místo pražského arcibiskupa vladyku Jáchyma, ale velká část církve ho neuznávala. Nebyl totiž podle nich zvolen způsobem, jaký vyžaduje základní dokument církve.

Cařihradský patriarcha má stejný názor

Stejný názor na Jáchyma zastává cařihradský patriarcha Bartoloměj, hlava celosvětového pravoslaví. Podle kritiků současného stavu v církvi byl odchod Kryštofa řízený skupinou českých kněží podporovaných Moskevským patriarchátem Ruské pravoslavné církve. Jáchyma měla ve funkci potvrdit volba před dvěma lety, zvolen ale při ní byl Michal Dandár. Ten byl navzdory tomu, že část věřících jeho volbu zpochybňuje, loni v březnu v pražském kostele sv. Cyrila a Metoděje arcibiskupem vysvěcen.

Čtěte také: V Praze vznikla německá farnost, sídlí na Novém Městě