„Hollywoodský film? Ne, realita na pokračování,“ konstatoval policista, podle jehož slov nyní s obviněním z vraždy skončili ve vazbě dva údajní vietnamští bossové.

Překvapivé zatčení

Muži ve věku 49 a 53 let byli za přispění Útvaru rychlého nasazení zadrženi časně ráno 22. února. Zásah ve dvou pražských bytech byl pro cizince, kteří je obývali, očividně šokujícím překvapením. Stejně jako obvinění a následné umístění v zamřížovaných celách. Zdaleka to ale neznamená, že by byl případ uzavřen.

Policie stále pátrá po ústřední postavě – vykonavateli nájemné vraždy. Podle Hantákových slov se zatím může zdát, že čas pracuje pro něj – ještě prý ale nebylo vyřčeno konečné slovo. Elitní detektivové, kteří se netají tím, že rozkrývání zločinnosti v mimořádně uzavřené asijské komunitě je nesnadné vždycky – a v tomto případě obzvlášť – spoléhají na to, že nyní by mezi Vietnamci mohli při hledání pachatele najít spojence. Očekávají, že do děje nyní mohou výrazně zasáhnout ti, kteří se až dosud báli promluvit. A předpokládají, že nejde o kauzu, o níž by něco věděla jen nejužší skupinka přímých aktérů a zasvěcenců.

Výstřel do hlavy

Obětí střelce, jehož totožnost zůstává prozatím neznámá, se 26. července 2002 necelou hodinu po půlnoci stal ve Štěrboholích 33letý Vietnamec. Tomu, že za pár okamžiků nebude mezi živými, nic nenasvědčovalo ještě ve chvíli, kdy se letní nocí rozlehlo skřípění brzd auta zastavujícího před barem ve Slibné ulici. Tři muži, kteří vystoupili a vydali se dovnitř, ale už na první pohled nebyli běžní návštěvníci. Zvlášť postava kráčející jako první. S kuklou na hlavě a se zbraněmi v rukou.

Scénu, jež snad na pár chvil mohla vypadat jako pokus o žert, zakrátko zalila krev. „Muž s kuklou vyhrožuje střelbou. Je pánem situace a dává jednoznačné pokyny. Přinutí zákazníky i personál, aby si lehli na zem a okamžitě vyndali z kapes všechny své osobní věci. Muži v pozadí jen přihlížejí a mlčí. Zakuklenec přistupuje k jednomu z ležících a ptá se ho na jméno. Muž na zemi odpovídá. Poté následuje výstřel,“ přiblížil v pondělí Hanták dramatické momenty ve štěrboholském baru.

Vrah, který právě popravil člověka výstřelem z bezprostřední blízkosti do hlavy, pak chladnokrevně opustil místo činu. Společně s ním zmizela i tajemná dvojice mužů v pozadí. Zkoprnělí svědkové, dílem strachy oněmělí a dílem křičící hrůzou, si ani nedokázali uvědomit, jak se trojice ztratila. Přivolaní záchranáři sice ještě zraněného cizince převezli to nemocnice, tam však následkům zranění zakrátko podlehl.

Boj o moc a peníze?

Mrtvý nepromluví – a i živí mlčí jako hrob. Užuž to vypadalo, že tahle vražda zůstane pro pražské kriminalisty takzvaným pomníčkem – tedy jedním z neobjasněných případů. Až po letech, bylo to loni v březnu, se detektivové ÚOOZ dostali k indiciím, které leccos naznačovaly. Získané informace naznačovaly, že v rámci vietnamské komunity funguje zločinecká organizace, ovládaná a řízená dvěma muži. Navenek důstojnými a úctyhodnými – úspěšnými podnikateli, působícími v České republice už od 90. let minulého století.

Tito asijští obchodníci se slovenskou státní příslušností měli podle kriminalistů až donedávna zásadní vliv na dění ve vietnamské komunitě. Nejen v hlavním městě, ale v celé České republice. Mohli prý dokonce vysílat takzvané bojovníky Bo Doi, jakési „vojáky“ šéfů vietnamské mafie, vynucující dodržování nepsaných pravidel v rámci komunity.

Stála však za nimi nejen tato autorita, ale i ekonomická síla. Ano, měli peníze. Hodně peněz. A na těch zřejmě ulpěla krev. Právě před necelými deseti lety ve Štěrboholích. Šlo o velké kšefty – a muž, který jim stál v cestě, musel zemřít. Dal totiž přednost vlastnímu prospěchu, což zmiňované dvojici snažící se tehdy o ovládnutí vietnamských tržnic a dnes spjaté s areálem Sapa v Libuši udělalo čáru přes rozpočet…

Šlo o boj o moc před deseti lety, anebo jde o současné zájmy?

Dva údajní bossové vietnamské komunity i podsvětí, které soud poslal do vazební věznice v souvislosti s dávnou vraždou, podle zjištění kriminalistů původně spolupracovali se svou budoucí obětí – 33letým krajanem, podnikatelem a tichým společníkem firmy, která se věnovala obchodu a měla zásadní vliv na dění na tržnicích. Získat kontrolu nad většinou vietnamských tržnic v České republice a ovládat trh však před deseti lety chtěla právě tato dvojice. Měla velké plány zejména s tržnicí Sapa v Libuši na okraji Prahy, která se podle jejich plánů měla v roce 2002 spojit s tržnicí Bokave a vlastně ji pohltit. Za možnost převzít prostřednictvím svých firem kontrolu nad tržnicí Bokave nabídli svému krajanovi několik milionů korun – a také si plácli.

Nakonec ale podnikatel uzavřel smlouvy s jinými osobami, které přišly s finančně ještě zajímavější nabídkou. Spřádané plány tak vzaly zasvé – a místo nich se podle závěrů kriminalistů začaly rodit myšlenky na odplatu. Vyšetřovatelé Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) mají jasno: došlo na mafiánské praktiky. „Oba muži si měli na špinavou práci najmout policii dosud neznámého muže. Ten pak měl označenou oběť za přítomnosti objednavatelů zlikvidovat,“ konstatoval Pavel Hanták z ÚOOZ.

Zcela opačného názoru je předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter. „Počkáme a uvidíme, jak dopadne soud – ale nezdá se mi to,“ řekl Deníku. Nezná prý vraha, který by po činu zůstal i s rodinou po deset let na místě, kde mu hrozí odhalení – přičemž v daném případě jde prý nejen o muže velmi vážené, ale také hodně bohaté, takže by pro ně nebyl problém odejít a usadit se kdekoli na zeměkouli. Winter má za to, že za nynějším odhalením spíše než dobrá práce kriminalistů stojí ryze současné – nebo spíš budoucí – zájmy.

„Nezávisle jsem se zeptal tří Vietnamců – a ti se shodli na tom, že tihle muži jsou hodní, ti nedají nikomu ani pohlavek,“ řekl Deníku. „Jeden z mužů obviněných z vraždy krajana je místopředsedou představenstva společnosti Saparia a druhý členem představenstva – a myslím, že o to jde především: očernit Saparii,“ míní Winter, který v kauze vidí odraz zájmu o budoucnost rozsáhlého areálu Sapa využívaného Vietnamci v Libuši. A proč by o tuto oblast okraji metropole, kde kdysi působil masokombinát, měl být takový zájem? Winter nemá ani stín pochybností: jde o lukrativní pozemek vzdálený 150 m od zamýšlené stanice metra Libuš-Písnice…

CITÁT:

„Dva společníci měli nabídnout 33letému krajanovi značný finanční profit – jednalo se řádově o několik milionů korun – pokud zajistí, že právě jejich firmy získají možnost převzít kontrolu nad obchodem tržnice Bokave a v důsledku toho dojde i ke sloučení s tržnicí Sapa. Dotyčný podnikatel sice souhlasil, avšak vzhledem k lukrativnější nabídce zprostředkoval uzavření smlouvy s jinými osobami. Tím došlo k naprostému paralyzování zájmů obou podnikatelů. To mělo být iniciátorem nevratného rozhodnutí o dalším osudu nepohodlného společníka.“

plk. Pavel Hanták, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu