Informovala o tom dnes v tiskové zprávě předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS). Poslanci oslovení ČTK rozhodnutí policie rozumějí, vykládají si ho jako prevenci před únikem informací.

"Členové mandátového a imunitního výboru však mohou do trestního spisu nahlédnout na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy," uvedla Němcová k zamítavému stanovisku policie. Výbor dává doporučení Sněmovně, zda má, nebo nemá poslance vydat. Sněmovna o tom bude jednat na schůzi, která začne 5. září.

Andrej Babiš.
Kauza Čapí hnízdo: Babiš i Faltýnek se mohou podívat do žádosti o své vydání

Sněmovní zpravodaj žádosti o vydání Jiří Dolejš (KSČM) ČTK řekl, že na policejní služebnu půjde, protože to z titulu své funkce považuje za povinnost. Stanovisko policie je podle něj pochopitelné z důvodu bezpečnosti. Poslanec TOP 09 Martin Plíšek má žádost policie za dostačující k tomu, aby se rozhodl, nahlížet do spisu nebude. "Jako předseda komise, která šetří úniky z vyšetřovacích spisů, chci doufat, že se právě informace z tohoto spisu nedostanou na veřejnost," konstatoval. Celý spis podle svých slov nemusí vidět ani šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Poslanec ANO František Petrtýl ČTK řekl, že spis nastuduje, žádost mu nepřipadá dostačující. "Neviděl jsem v ní nějaký důkaz nebo něco takového," uvedl. Potvrdil, že zájem o kopii projevili zástupci ANO, žádost nicméně konsenzuálně potvrdili všichni členové výboru.

Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové policie v odpovědi Sněmovně konkretizovala, za jakých podmínek bude nahlédnutí do spisu poslancům umožněno, aniž bude ohrožen či narušen průběh prověřování. V prohlášení také poznamenala, že takový postup jako jediný možný avizoval vyšetřovatel už v žádosti o vydání.

Policie doručila žádost o vydání předsedy a místopředsedy hnutí ANO 10. srpna. Výbor požádal o celý vyšetřovací spis i o informaci o dohledu nad vyšetřováním. Na další jednání, které se uskuteční příští středu, přizval Babiše a Faltýnka. Babiš výbor požádal, aby mu poskytl policejní dokumenty s žádostí o vydání. Dnes ČTK sdělil, že na schůzi přijde, pokud dostane pozvánku a možnost přečíst si žádost policie spolu se svým právním zástupcem. Už dříve označil policejní žádost za snahu politického systému zlikvidovat ho a ovlivnit říjnové parlamentní volby. Prohlásil také, že je kauza vylhaná.

Městské státní zastupitelství už oznámilo, že proti tomu, aby se Babiš a Faltýnek s policejní žádostí o vydání seznámili, nemá námitky.

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš
Kauza Čapí hnízdo: Sněmovní výbor přerušil jednání o vydání Babiše

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo od sklonku roku 2015. Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na loňské mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Faltýnek v Agrofertu od roku 2001 pracoval v manažerských funkcích. V rozhodné době byl místopředsedou představenstva holdingové firmy ZZN Pelhřimov, která farmu ovládala.