Na velmi krátkém společném vystoupení Ptáček oznámil, že kvůli čtvrtečním informacím TV Seznam, jejímž reportérům Babiš junior měl poslat ze Švýcarska e-mail s prosbou o pomoc a možnost vypovídat, policisté prošetřují celou věc pro podezření ze spáchání trestného činu zavlečení. „Pokoušíme se o navázání přímého kontaktu s pisatelem, čímž by mohlo dojít k upřesnění celé řady informací. Podle aktuálních informací je tento kontakt do současné doby zatím bez odezvy,“ řekl ředitel pražské policie s tím, že Češi spolupracují i s Interpolem.

Babiš mladší, který podle otce trpí schizofrenií už letos na začátku roku psal e-mail z Ukrajiny, kam ho podle jeho slov unesl Petr Protopopov, řidič Agrofertu a manžel psychiatričky Dity Protopopové, která kandidovala za hnutí ANO v komunálních volbách v Praze 8 a spolupracovala s Babišem už na ministerstvu financí. „Kriminalisté prvního oddělení došli k závěru, že nedošlo k trestnému činu,“ zopakoval Ptáček.

Šéf Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy také upozornil novináře, že je potřeba rozlišovat dvou odlišné případy. V tomto aktuálním je Babišův syn oznamovatelem a může být poškozeným, kdežto v kauze dotačního podvodu při stavbě luxusní farmy Čapí hnízdo vystupuje jako obviněný. „Nelze tyto dvě věci spojovat. Po Babišovi mladším policisté nikdy nepátrali, neměli důvod. Kriminalisté byli v kontaktu s advokátem, pobyt v zahraničí policie monitorovala,“ prohlásil Ptáček. Celé prohlášení si přečtěte ZDE.

Demonstrace proti Babišovi a komunistům s názvem Jednou provždy na Václavském náměstí.
Jsme civilizovaná země? Babiši, demisi! Lidé se chystají demonstrovat v Praze

Městský státní zástupce Martin Erazím důrazně zopakoval, že v kauze Čapího hnízda je Babiš mladší v postavení obviněného. „Může tak na svou obhajobu uvádět cokoliv nebo nemusí vypovídat vůbec. Jeho aktuální výpověď nelze považovat za klíčový důkaz.“ Erazím dodal, že jeho výslechu musí předcházet znalecký posudek. Vyšetřování komplikuje rovněž pobyt Babiše juniora v zahraničí. 

Babiš ml. nemusí být stíhá kvůli občanství

Podle Andreje Babiše jeho syn nikdy neměl české občanství. Trestnímu stíhání by se tak mohl úplně vyhnout. „Co se týká možnosti vydávat vlastní občany, tak Švýcarsko obdobně jako Česká republika obecně své vlastní občany k trestnímu stíhání do ciziny nevydává,“ uvedl pro server Novinky.cz mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Státní zástupci si dali termín do konce roku, teoreticky mohou rozdělit premiérovu kauzu do dvou větví, aby se vyšetřování pohnulo.

Ptáček ani Erazím při pátečním tiskovém brífinku po pár minutách odešli bez dalších odpovědí, ačkoliv v sále byl připraven hrozen mikrofonů, na oba aktéry mířila spousta kamer. Na 11. hodinu netrpělivě čekali fotografové i novináři.

Dita Protopopová kandiduje za ANO na starostku Prahy 8, má blízko k Andreji Babišovi. Jeho synovi psychiatrička pomáhala v kauze Čapí hnízdo.
Psychiatrička Babiše juniora podle kolegů nepochybila. Na Krym jel na ryby

Zajímavou - velmi otevřenou - zpověď přinesla jedna z obviněných při zneužití dotace 54 milionů korun a údajného účelového převedení akcií na firmu Farma Čapí hnízdo. Jana Mayerová (za svobodna Nagyová) jako dotační expertka měla být tou osobou, která dokumenty podepsala. Babišův syn v reportáži Seznamu tvrdil, že „něco podepisoval, ale neví co.“

Kvůli Čapímu hnízdu chtěla odejít ze světa

Bývalá náměstkyně jihlavského primátora chtěla dokonce kvůli mediálnímu tlaku v souvislosti s vyšetřováním premiérovy kauzy spáchat sebevraždu. „Pokusila jsem se odejít hned dvakrát, a ani děti mě nezastavily. Už jsem prostě nemohla dál…. Měla jsem štěstí, že mě našli dřív než zubatá. A tak jsem na chvíli skončila v nemocnici,“ napsala pro regionální Obcasnik.eu zabývající se děním na Vysočině.

Mayerová nicméně svého šéfa brání a chápe psychické problémy Babišových dětí - další trestně stíhaná Andrea Bobeková, dcera z prvního manželství, totiž podle předsedy vlády už dvacet let bojuje s bipolární poruchou.

Dita Protopopová kandiduje za ANO na starostku Prahy 8, má blízko k Andreji Babišovi. Jeho synovi psychiatrička pomáhala v kauze Čapí hnízdo.
Neúnosný tlak a lživé informace. Psychiatrička z Babišovy kauzy rezignovala

V Praze se proti Babišovi konala ve čtvrtek večer demonstrace, kde žádaly tisíce lidí demisi vlády. Další protesty jsou plánovány na státní svátek 17. listopadu. Za týden budou poslanci hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Prezident Miloš Zeman však prohlásil, že v případě pádu kabinetu by znovu jmenoval premiérem Babiše, který by mohl vládnout klidně v demisi. Babiš svému spojenci z devadesátých let, kdy Zeman jako předseda ČSSD pomohl podnikateli ke zbohatnutí a získání vlivu, poděkoval. A nespokojeným občanům i opozici vzkázal, že nikdy neodstoupí.

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
Můj syn je nemocný, tvrdí Babiš. Ale v době kauzy Čapí hnízdo pilotoval letadlo