Zachránit ženu před znásilněním a zadržet podezřelého ze spáchání tohoto skutku se minulý pátek podařilo kriminalistům z policejního obvodu Praha IV. Ti bleskově zareagovali na oznámení svědkyně.

Sedmadvacátého června, krátce po jedenácté hodině, oznámila na linku tísňového volání náhodná svědkyně podezřelou událost v Praze 10, Černokostelecké ulici. Spatřila zde totiž neznámého muže, který brutálně napadal mladou ženu poblíž přemostění nad Štěrboholskou radiálou.

„Na místo události se okamžitě vydaly tři hlídky policistů ze služby kriminální policie a vyšetřování a také jejich kolegové z pořádkové složky Obvodního ředitelství Praha IV. Po příjezdu na místo události poskytla jedna z hlídek pomoc ženě v nouzi a další dvě hlídky zadržely podezřelého násilníka při útěku z místa činu,“ uvedla mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Nabídl doprovod

Co se ale toho dne vlastně mezi oním mužem a ženou odehrálo? Šestadvacetiletou cizinku si její o čtrnáct let starší krajan vyhlédl poblíž stanice metra Muzeum na Václavském náměstí krátce po desáté hodině dopoledne. Chvíli ji sledoval a poté ji oslovil.

Žena se zpočátku zdráhala zapříst s neznámým mužem hovor, ale poté se mu svěřila, že spěchá na autobus městské hromadné dopravy. Hodlala navštívit svoji přítelkyni v Hostivaři. Muž jí nabídl doprovod s tím, že jede také tím směrem, ale tramvají. Nakonec se tedy oba dva vydali tramvajovou soupravou do Hostivaře. V Černokostelecké ulici vystoupili.

Ženě se podařilo vysmeknout

„Poblíž přemostění nad Štěrboholskou radiálou muž na ženu zaútočil. Za vlasy jí stáhl z cesty, vláčel ji po svahu až ke křoviskům. Napadená žena se bránila. Bojovala o svůj život ze všech sil. Podařilo se jí dokonce zachytit za zábradlí, ale násilník ji napadl pěstmi a donutil ji, aby sevření uvolnila. Na travnatém porostu ženu vysvlékl a pokusil se ji znásilnit,“ doplnila Knolová. Vyhrožoval jí fyzickou likvidací, pokud mu nebude po vůli.

Během zápasu se ženě podařilo ze sevření násilníka vysmeknout. Sebrala své svršky a bosá doběhla k hlavní silnici, kde volala o pomoc.

O několik minut později se zde policejní hlídka přepadené ženy ujala a převezla ji do nemocnice.

Zásah v autobusu

Násilník v tu chvíli již naskočil do autobusu městské hromadné dopravy a pokoušel se z místa činu zmizet. Jeho úsilí však vyšlo naprázdno. V autobusu si jej vyzvedly zbylé dvě policejní hlídky.

„Zadržený muž byl policejním komisařem obviněn z trestného činu znásilnění. V případě, že bude shledán příslušným soudem vinným, pak mu hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let. Po sdělení obvinění podal policejní komisař podnět k uvalení vyšetřovací vazby,“ uzavřela Knolová.