Od března letošního roku prošetřují kriminalisté oddělení hospodářské kriminality pražské policie případ trestného činu pokusu o podvod. Pokud by pachateli vše vyšlo, vznikla by poškozeným organizacím škoda za 80 milionů korun.

Jednalo se o falešné exekuční příkazy, které měly odčerpat peníze z orgánů státní správy. Všechny instituce, jejichž účty měly být napadeny, byly na komunální úrovni. Jednalo se například o Magistrát hlavního města Prahy nebo Středočeský krajský úřad a jimi spravované nebo provozované organizace.

„Avšak ke škodě pachatelů precizně zafungovaly bankovní kontrolní mechanismy všech dotčených institucí. Ty totiž provedly zpětné dotazy u Finančního úřadu Prahy 8, který měl být vydavatelem exekučních příkazů. Díky tomu bankéři zjistili, že všechny zmíněné exekuční příkazy a na nich vyznačené právní moci jsou falza. Také se prošetřováním ukázalo, že všechny finanční prostředky měly z napadených bankovních účtů putovat do jednoho konkrétního bankovního ústavu, u kterého si neznámí pachatelé založili pro tyto transakce běžný účet,“ řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Kriminalisté prošetřující tento případ disponují záběry z bezpečnostních kamer, na kterých v době dodání padělaných exekučních příkazů do bankovních ústavů figurují dva muži zatím neznámé totožnosti. „Provedli celou škálu úkonů za účelem vypátrat totožnosti tohoto dua. Ty však byly do současné doby bezvýsledné,“ dodal Hulan.

Proto se muži zákona obracejí na širokou veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání po těchto mužích a jejich totožnosti. Jakékoliv informace k osobám pachatelů, které by mohly přispět k jejich ztotožnění, nebo přímo vypátrání, přijmou policisté druhého oddělení hospodářské kriminality pražské policejní správy na telefonních číslech 974 826 713, 731 553 159 nebo na lince tísňového volání.