Kojence nalezl muž v pondělí 19. února v podvečerních hodinách v Čiklově ulici v Praze 4. Vzal jej ihned domů do tepla a zavolal na tísňovou linku, aby oznámil, co se stalo. Případem se ihned začali zabývat kriminalisté a řešili jej jako vraždu ve stadiu pokusu.

Podezřelé ženy při placení kreditní kartou, která byla uloupena v Modřanech.
VIDEO: Dvojice násilníků použila k loupeži slzný sprej. Ženě uloupila kabelku

"Mimo jiné provedli vyšetřovací pokus, při kterém zjistili, že by dítěti v důsledku podchlazení mohla být způsobena smrt. K tomu nedošlo jen díky náhodě a štěstí, protože oznamovatel dítě našel a zachránil ho. Při ohledání místa činu byla venkovní teplota okolo jednoho stupně nad nulou," uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Střelba v autobusu MHD.
Policie dopadla dva cizince, kteří zbili střelce v autobusu MHD na Smíchově

"V rámci práce na případu kriminalisté zjistili totožnost podezřelé ženy, která je matkou dítěte a je podezřelá, že ho tam odložila. Žena zatím nebyla zadržena a na jejím dopadení kriminalisté pracují v rámci mezinárodní spolupráce, jelikož stihla z České republiky vycestovat," doplnil mluvčí. 

Za trestný čin vražda na dítěti mladším patnácti let jí hrozí odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest. Kojence si do své péče převzaly pracovnice orgánu sociálně-právní ochrany dítěte. O svěření do péče požádala babička dítěte.

Předávání Cen ředitele 2017 v Brožíkově síni.
OBRAZEM: V Brožíkově síni předali ocenění pro vítěze ankety Cena ředitele 2017

"Na závěr je třeba poděkovat oznamovateli, který dítě našel a zachránil ho. Ředitel pražské policie Miloš Trojánek a ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch muži poděkovali a v pátek ho za jeho čin ocenili," uzavřel Daněk.