Podle jejich zjištění sice pachatelé měli spolupracovníka i přímo v bance – samotné jeho přispění by ale na zločin takového rozsahu nestačilo. V rámci operace s krycím názvem Pavučina detektivové vysledovali, že podvod umožnil propracovaný systém fiktivních smluv a faktur.

Samotný nápad zločinců nebyl nijak složitý: podá se žádost o podnikatelský úvěr doložená všemi potřebnými dokumenty. Sice nepravými – ale o to pečlivěji připravenými tak, aby se zamlouvaly pracovníkům banky hledajícím záruku, že poskytnutý úvěr skutečně bude splácen. Pavla Kopecká z policejního prezidia ve středu upřesnila, že se většinou jednalo o doklady k provádění stavebních prací. Nechyběly objednávky zadavatelů zvučných jmen, ale ani faktury za práce, které nikdy nebyly provedeny – a ty zase potvrzovaly fiktivní předávací protokoly.

Protože se vesměs jednalo o padělky, je zřejmé, jak to dopadlo se splácením dluhu. Banka neviděla ani korunu. I tak by ale šlo o průhlednou fintu, která nezabrání odhalení pachatelů. A také jejich zadržení, pokud se nerozhodnou včas prásknout do bot. To ovšem jeden z účastníků spiknutí podvodníků zjevně neměl v úmyslu. Proč také – vždyť se přece považoval za specialistu na zametání stop! „Původ peněz se jeden z pachatelů rozhodl zakrýt několikanásobnými převody na účty různých obchodních společností,“ připomněla policistka Kopecká.

Zatímco tenhle člen skupiny byl v balíku, ostatní členové „pavučinové sítě“ podvodníků se podle slov vyšetřovatelů obeznámených s případem nijak zvlášť z peněz neradovali. Většina kořisti totiž uvízla za nehty muže, který se původ peněz snažil zlegalizovat. I tato skutečnost sice bude mít svou váhu ve chvíli, až bude soud rozhodovat o vině a trestu – nikoho z aktérů ale odpovědnosti nezbavuje.

Všech deset podezřelých již čelí trestnímu stíhání. Sedm z nich bylo obviněno z úvěrového podvodu, dva vyslechli obvinění z pomoci k tomuto zločinu; jeden ze zadržených má navíc na triku ještě legalizaci výnosů z trestné činnosti. Dva předpokládaní hlavní aktéři skončili ve vazbě. „V případě, že budou soudem uznáni vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody až na 10 let,“ připomněla policistka Kopecká.

Svezení bratru za čtyři miliony

Na skutečně vysoké noze si žil jeden z obviněných mužů. Pořídil si automobil značky Aston Martin, který policisté našli při domovní prohlídce. Vůz ve čtyřmilionové hodnotě byl zajištěn jako výnos z trestné činnosti.