Ostražitost se ale vyplácí stále; pokusy o podvodnou charitu totiž z ulic metropole nevymizely – jen se pozměnila jejich podoba, varují policisté z I. pražského obvodu.

Stále ale platí, že se cizinci předstírající vadu sluchu i řeči vydávají za aktivisty podílející se na organizaci finanční sbírky ve prospěch neslyšících a chudých. Jako „hluchoněmí" se snaží budit soucit – především se ale takto chtějí vyhnout prozrazení, že se nedorozumí česky. Jak je to ale doopravdy, se ukáže hned, jakmile se s nimi pokusí někdo komunikovat ve znakové řeči neslyšících.

V minulosti mezi takovýmito výběrčími dominovaly sotva odrostlé školačky původem z Balkánu, třímající v ruce papír potištěný velmi špatnou češtinou; zjevně už bůhvíkolikrát množený na černobílé kopírce ze starších výtisků. Dnes podle zjištění policistů častěji oslovují kolemjdoucí mladí muži. S podobným sdělením, ale již v barevném provedení, jehož jazyku by se nedalo nic vytknout. Jazyku nikoli, ovšem obsahu ano: hlásá totiž lži – přičemž zneužívá i známá a důvěru budící loga.

Čtveřice 'dobromyslných' Rumunek

Ani ženy ale s pokusy o podvod tohoto typu nepřestaly. Připomněl to Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie, podle jehož slov byla ve středu odpoledne zadržena v centru metropole čtveřice „dobromyslných" Rumunek. Třem dospělým ženám ve věku 24, 30 a 37 let, které ještě doprovázela malá dívenka, nyní hrozí až dva roky vezení," připomněl policista.

Podvodný charitativní blanket.Asi to ale dotyčným za tohle riziko stálo. Ukázalo se totiž, že během krátké doby dokázaly vybrat téměř deset a půl tisíce korun. Alespoň to vyplývá z údajů, jež jim dárci vepsali jako potvrzení svého příspěvku do charitativních blanketů, které ženy strkaly lidem pod nos.

Čtveřice cizinek, které se pomocí rozmáchlých gest snažily upoutat pozornost kolemjdoucích v ulici Na Příkopě, si policisté všimli krátce po poledni. Ukázalo se, že žádají o příspěvek na vybudování centra pro chudé děti. Už v té chvílí si policisté byli téměř jisti, že ženám nejde o pomoc potřebným, ale jen a jen o vlastní obohacení – a tohle podezření kontrola potvrdila.

Zázračná léčba

Ženy totiž nebyly schopny předložit povolení opravňující k pořádání sbírky ani dokumenty organizace, kterou by měly zastupovat. „Navíc se během chvilky zázračně uzdravily," připomněl Hulan, že policejní kontrola ženy rychle vyléčila z jejich údajného handicapu.

Trojici dospělých žen podezřívá policejní vyšetřovatel z podvodu a zahájil úkony trestního řízení. „Detektivové se ale důvodně domnívají, že podezřelé si tímto způsobem vydělávaly ve vícero případech," poznamenal Hulan. Policisté proto žádají občany, kteří byli podobným způsobem podvedeni, aby se ozvali buď prostřednictvím linky 158, nebo podali oznámení na kterékoli policejní služebně.

Nedávat a telefonovatObrana proti podobným výběrčím je vcelku jednoduchá: opatrnost a podezíravost. Prostě nepřispět, pokud se zdá, že by mohlo být něco v nepořádku. Skuteční aktivisté, kteří legálně vybírají finanční příspěvky pro dobrou věc, se nebudou rozpakovat předložit průkazku, která prokazuje jejich příslušnost ke konkrétní sbírce, a příslušná organizace, která ji zajišťuje, by je měla vybavit i dokumentem potvrzujícím zmocnění k výběru hotovosti. V případě podezření je také na místě zavolat na tísňovou linku policie se známým číslem 158 nebo na obdobnou linku strážníků – 156.

Čtěte také: Strážníci odhalili falešné výběrčí darů na dobročinnost