Obžalovaný loni 22. února zapálil vstupní dveře bytu, ve kterém spala jeho bývalá družka; o deset let starší žena se třemi syny. Této rodině také hrozilo největší nebezpečí. Hasiči ji zachraňovali přes balkon; přesto žena skončila v péči lékařů. Celkem potřebovaly pomoc zdravotníků tři osoby – a evakuovat bylo nutno 25 lidí. Vysoká je i způsobená škoda. Plameny zničily nejen napadený byt, ale i stoupačkové rozvody; celý pětipatrový dům byl zakouřen.

Jen nedopatření?

Podle obžaloby Pola úmyslně nalil pod dveře bytu expartnerky tři litry benzinu a pak je podpálil cigaretou. Úmysl se však podle soudkyně Dany Pacholíkové prokázat nepodařilo. Sám obžalovaný tvrdil, že šlo jen o nešťastnou náhodu – bývalou přítelkyni chtěl pouze postrašit. Hořet podle jeho verze začalo nedopatřením; kvůli tomu, že při manipulaci s benzinem kouřil a cigaretou o dveře zavadil. Nijak na to ale nereagoval a od vzmáhajícího se požáru zmizel. A v tom, že ani nevolal hasiče, ani nevaroval lidi v domě, už předsedkyně senátu Pacholíková úmysl spatřuje. Byly přitom dvě hodiny po půlnoci, kdy všichni spali!

Konec vztahu

„Hluboce lituji svého unáhleného činu," kál se Pola v jednací síni a zdůrazňoval, že z nešťastné lásky ztratil rozum. U soudu také naznačoval, že díl odpovědnosti za to, co se stalo, nese z jeho pohledu bývalá družka. Z lásky jí prý odevzdával všechny peníze, její byt zrekonstruoval – a dokonce prý kvůli ní kradl. Když po dvou letech už dál krást nechtěl, předloni na konci roku mu prý ukázala dveře. Uprostřed zimy ho vyhodila na ulici a on musel přespávat v autě. A pak se mu nepodařilo vyhádat ani část věcí, které do domácnosti nakoupil.

Verdikt zřejmě není konečný; podle všeho se kauzou ještě bude zabývat odvolací senát Vrchního soudu v Praze. Obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou. A očekávat lze odvolání obžaloby, žádající uložení trestu za pokus o zvlášť závažné obecné ohrožení v rozpětí sazby 12 – 20 let, i obhajoby usilující naopak o další zmírnění trestu a „šanci na nový život". Tak to sám Pola zmínil ve své závěrečné řeči.