V hlavním městě se Balamutovo jméno stává synonymem pro šokující útok kyselinou. Právě on je totiž podezřelý, že v úterý ráno u výtahu v panelovém domě v pražské Michli vychrstl kapalinu s žíravým účinkem do tváře bývalé přítelkyně. Padesátiletá žena utrpěla vážné zranění, s nímž ji záchranáři převezli na popáleninovou kliniku vinohradské nemocnice. Ta se k aktuálnímu stavu pacientky nechce vyjadřovat.

Napadení, k němuž došlo v jednom z domů v ulici Na Záhonech, policisté kvalifikovali jako loupež se způsobením těžké újmy na zdraví. Ve středu to uvedl Jan Daněk z ředitelství pražské policie s vysvětlením, že po útoku pachatel sebral napadené ženě kabelku s několika stokorunami a s mobilním telefonem. „V případě odsouzení za toto jednání hrozí pachateli trest odnětí svobody až na 12 let," připomněl Daněk. Aktuální právní kvalifikace nicméně nemusí být konečná a v průběhu trestního řízení se ještě může změnit.

O tom, že útočníkem je pravděpodobně muž, který s napadenou ženou udržoval kontakty, měli policisté jasno již nedlouho po činu. Ještě v úterý večer ale znali pouhé iniciály jména podezřelého: M. B. Získali ale jeho fotografie, které poskytli médiím - a ohlasy na zveřejnění snímků přinesly kriminalistům četné poznatky. K těm stěžejním patří zjištění, že jde o muže, který se prostřednictvím internetu rád seznamuje se ženami, a to po celé republice; podle slov svědkyň není výjimkou, že se k nim pak chová násilnicky. S těmihle poznatky by korespondovala i slova sousedky oběti z ulice Na Záhonech, která přes zeď slyšela křik naznačující, že soužití s hledaným mužem nebylo idylickou pohodou.

Michal Barsík, Bars či Jirsa

Nápadně vysoký muž s vizáží člověka možná až o deset let mladšího některé ženy balamutil, když skrýval svoji pravou identitu a představoval se jako Michal, přičemž k tomuto jménu doplňoval hned několik různých příjmení - Barsík, Bars či Jirsa. Když vyšla najevo jeho totožnost, policisté zjistili, že ani pro ně není osobou neznámou. „Má již trestní minulost majetkového charakteru spočívající převážně ve vloupání do objektů," připomněl policista Daněk.

Po hledaném muži policisté podle jeho slov nadále pátrají; očekávají, že by i při tom mohly být nápomocny postřehy veřejnosti. Kriminalisté ale varují: hledaný muž může být nebezpečný, a tak by se ho nikdo neměl snažit kontaktovat, či dokonce pokoušet zadržet vlastními silami. Pokud by kdokoli věděl, kde se dotyčný nachází, je jediný správný postup: okamžitě zavolat na linku 158.

Čtěte také: Útočník ženě poleptal obličej, policie zveřejnila fotky podezřelého