Tam pachatel získal pět set korun poté, co pohrozil jednomu z návštěvníků. „Dej mi prachy, jinak tě prostě zabiju. Je mi to jedno, protože jsem na drogách. Mám u sebe nůž – a když mi nedáš prachy, tak tě zabiju!" zaznamenal policejní protokol, jakým způsobem si řekl si o peníze.

Nyní už je podezřelý stíhán pro loupež; přípravné řízení je vedeno na svobodě. „Muže detektivové dopadli díky medializaci případu," uvedl Daněk. Na kamerových záběrech, které kriminalisté zveřejnili, dotyčného poznalo hned jedenáct občanů, kteří své poznatky svěřili policii.

A stalo se, co v podobných případech nebývá běžné: všichni tito svědci se shodovali na jediném jménu. Na jménu 20letého muže, u něhož policisté požádali státního zástupce o souhlas se zadržením.

Nemluvil prý o „zabití", ale „zmlácení"

Na zatýkání už ale nedošlo. Mladík se přihlásil sám. „V médiích se také sám poznal – a dobrovolně se dostavil na jedno z obvodních oddělení ve Středočeském kraji. Tam si pro něj pražští kriminalisté zajeli a převezli ho do Prahy k výslechu," konstatoval Daněk.

Podezřelý se k činu přiznal – jen s tím rozdílem, že peníze dostal po pohrůžce nikoli smrtí, ale násilím. Nemluvil prý o „zabití", ale „zmlácení". To, že z peněženky oběti vzal pět set korun, ale potvrdil.

„Kriminalisté mladíka obvinili ze spáchání trestného činu loupež, za který v případě odsouzení hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi," poznamenal Daněk. Připomněl také, že policisté zadali vypracování psychiatrického posudku.

Čtěte také: Jsem na drogách a budu zabíjet, hrozil lupič v obchodním centru