Významné zastoupení mezi odhalenými preparáty má účinná látka DHEA – steroidní hormon dehydroepiandros­teron. V některých zemích je volně dostupný, nicméně u nás se na jeho dovoz nahlíží jako na trestný čin. Užívání ve vysokých dávkách prý může způsobit agresivitu, podrážděnost, poruchy spánku, problémy s játry či se srdcem – a uváděny jsou také nežádoucí účinky jako nadměrně mastná pleť, akné či vypadávání vlasů.

Čtěte také: Počet odhalených anabolik se ztrojnásobil

Zásilkový výdej je možný pouze ve schválených lékárnách 

Mezi čerstvými úlovky celníků ale nechybí ani další látky zneužívané lidmi, kterým učarovala muskulatura kulturistů – a rádi by podobného efektu dosáhli s menší mírou cvičení: methandieone, testrogain, oxandrolone nebo clenbuterol.

Jen poslední z nich je součástí léčivého přípravku, který má u nás registraci – je v tabletách a sirupu na astma, řekla Deníku Lucie Přinesdomová ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Upozornila, že podobné nákupy na dálku jsou nelegální od samého počátku – zásilkový výdej je možný pouze ve schválených kamenných lékárnách.

Analýzy zajištěného zboží leckdy odhalí rozmanité příměsi

Nechat si cokoli posílat z ciziny je přitom hazard – zvlášť když si konzumenti anabolik často tyhle látky píchají rovnou do žíly. Analýzy zajištěného zboží přitom leckdy odhalí rozmanité příměsi! Docela pravidelně také laboratoř zjišťuje, že neodpovídá deklarované množství účinné látky.

Poznatky jsou zveřejněny na webu nebezpecneleky.cz – po zkušenostech právě s preparátem zneužívaným pro růst svalové hmoty už tam ovšem není vše. Na informaci o pouze polovičním množství účinné látky totiž reagovala internetová diskuse: SÚKL dělal analýzu a je to v pohodě, jen si místo jedné tablety berte dvě…

Závodník užívající zakázané látky by dozávodil 

Internetové prostředí nebo party ve fitcentrech je přitom půdou, na níž si uživatelé vyměňují zkušenosti a rady. Třeba pokud jde o methandieone: na začátku prý přináší efekt až nečekaný, avšak následní zvyšování dávky ani dlouhodobé užívání už údajně ke zlepšení nevede. Jen ohrožuje játra.

Co děje ve fitcentrech lákajících lidi, kteří touží po svalech bez dřiny, však skuteční sportovci pouze tuší, řekl Deníku místopředseda Svazu kulturistiky a fitness ČR Vjačeslav Vinogradov. „My víme jen něco z doslechu: nechceme s tím mít nic společného a distancujeme se od toho," zdůraznil. Pokud by byl konzument odhalen mezi závodníky, následek je jasný: dozávodil.