Sešlo se tam pár desítek odpůrců údajně agresivní politiky ruského prezidenta (na obřím obraze připodobňovaného nezaměnitelným knírkem k Adolfu Hitlerovi) a postojů české hlavy státu Miloše Zemana, které vnímají jako proputinovské.

Dorazili ale také zastánci, pro něž jsou prý větší hrozbou „servilnost evropských politiků" a „zákeřnost Ukrajinců". Neobešlo se to bez pokřikování mezi oběma tábory – a na místě zasahovali policisté. Krátce po půl druhé je přivolalo oznámení o narušování průběhu řádně nahlášeného shromáždění.

Kolegové udělali chybu, uvedla po dvou měsících mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Již v den akce, tehdy v sobotu odpoledne, informovala o tom, že byl zajištěn 54letý muž, který odmítl uposlechnout výzvu k prokázání své totožnosti – což je povinnost, kterou ukládá zákon.

„Vzhledem k tomu, že se jednalo o osobu podezřelou z přestupkového jednání, muž skončil na policejní služebně k provedení nezbytných úkonů potřebných k dalšímu správnímu řízení," konstatovala tehdy Zoulová. Šlo přitom právě o muže, který policisty přivolal, aby názorové odpůrce umlčeli. Upozorňoval jejich protiprávní jednání.

Dílčí pochybení policistů

Na postup policistů si předvedený muž stěžoval – a kontrolní orgány I. obvodu pražské policie mu po prošetření všech detailů jak samotného zákroku, tak následného postupu na služebně daly za pravdu.

„Ze závěrů šetření vyplývá dílčí pochybení policistů, a to v rámci prováděných úkonů na policejní služebně," uvedla Zoulová. Příslušné policisty potrestá jejich nadřízený v kázeňském řízení, doplnila.

Ze svého jednání se ale bude ve správním řízení zpovídat muž, který původně policisty přivolal. Tím, že odmítl ukázat své doklady, se totiž dostal do křížku s paragrafy.

„Požadavek policistů směřující ke zjištění totožnosti muže, jakožto oznamovatele protiprávního jednání skupiny osob narušujících řádně oznámené shromáždění, byl zcela legitimní a založený na zákonném zmocnění ustanovení § 63 odst. 2 písm. j) zákona č. 273/2008 Sb. o Policii České republiky. Z téhož zákona, dle ustanovení § 114, vyplývá občanům povinnost policistu uposlechnout," uzavřela Zoulová věc jednoznačným konstatováním.

Čtěte také: Na Staroměstském náměstí demonstrovalo několik desítek lidí proti Putinovi