„Byla podána dvě oznámení. V prvním případě se jedná o výtržnictví a ve druhém o přestupek. Policie případ prošetřuje,“ řekla Deníku mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

„Vždyť jste viděli…“

Rvačka byla v podstatě vyvrcholením sporu o výsledky výběrového řízení na autora sochy.

Soutěž nakonec vyhrál sochař Blažek společně s dalšími dvěma kolegy. Redaktor Deníku, který byl svědkem pondělní potyčky, viděl, že jako první zaútočil právě Blažek. Ten však tvrdil něco jiného. „Vždyť jste to viděli, on mě chytil první,“ bránil se sochař.

Hejtmánek říká opak. „Kdyby to bylo férové, měl bych čas se bránit a určitě by to takhle neskončilo,“ řekl. Hejtmánek měl po rvačce na hlavě podlitinu a nechal se ošetřit v nemocnici. Tam se odebral i Blažek, který si zranil ruku.

Vážná obvinění

Socha má stát u hlavního nádraží v roce 2012. Financuje ji sdružení American friends of Czech Republic (AfoCR).

„Nemůžeme mluvit vyhlašovateli soutěže do jejího průběhu, můžeme jen kontrolovat, zda umístění sochy nenarušuje kolorit Vrchlického sadů. Oldřich Hejtmánek opravdu nabídl sochu Praze 1, ale já nemohl dělat nic jiného, než ji nabídnout spolku AfoCR,“ řekl starosta Prahy 1 Petr Hejma.

O soše Blažek tvrdí, že její podobu Hejtmánek ukradl, když si vzal hlavu sochy z Národního muzea. Hejtmánek to ale popírá s tím, že sochu vytvořil podle modelu, který v muzeu našel.

(luk, pir)