Mercedesu, pro jehož řidiče byl problém udržet se v jízdním pruhu, si hlídkaři I. obvodu pražské policie všimli krátce po druhé hodině. Příčinu nejisté jízdy prozradila dechová zkouška. Čtyřiadvacetileý Rumun za volantem nadýchal téměř půl promile. Nikoli ale hned napoprvé, připomněla Martínková.

„Tomuto pozitivnímu výsledku předcházelo několik neúspěšných pokusů, jelikož řidič do přístroje - možná úmyslně - nedýchal dostatečně dlouhou dobu," poznamenala policistka. Právě v té chvíli se podle jejích slov vložil do věci 23letý spolujezdec: členům hlídky nabídl 1500 korun za to, že je oba nechají z místa odjet bez jakéhokoliv projednání či postihu.

„On měl jen to, malý pivo; já jsem jich měl třeba čtyři," argumentoval. Tím, že policisté za peníze přivřou oči, si zřejmě byl jistý natolik, že dokonce přesvědčil řidiče, aby se dechové zkoušce podrobil. Přepočítal se.

Oba muži pak byli zaskočeni, když s pouty na rukou putovali na služebnu v Holešovicích. Tam spolujezdec vyslechl obvinění z trestného činu podplácení. „V případě odsouzení mu hrozí až šestiletý pobyt za mřížemi," podotkla Martínková.

Jakákoli mýlka je přitom vyloučena a důkaz mají policisté jednoznačný: opakované nabízení úplatku zachytila zapnutá kamera. Postihu se nevyhne ani řidič: jeho přestupek se bude řešit ve správním řízení.