Policisté, kteří se vydali na obhlídku, podezření potvrdili. „V deseti místnostech po celém domě nalezli více než tisíc rostlin konopí, a to různých velikostí,“ uvedla v úterý policistka Eva Kropáčová. Podle jejích slov se jednalo o „kytky“ různého stáří i velikosti – od deseti centimetrů až po více než metr. Policisté specializující se na drogovou problematiku mohli potvrdit, že se jedná o dokonalou in-doorovou pěstírnu. „Po celém domě byl nainstalován velmi propracovaný odvětrávací systém a osvětlení, které sloužilo k rychlejšímu růstu rostlin,“ konstatovala Kropáčová.

Kdo nelegální marihuanové zahradnictví provozoval, se nyní snaží zjistit kriminalisté. Na místě nikoho nezastihli. Ukázalo se ale, že jde o lokalitu, kterou si pěstitelé mimořádně oblíbili. Při obhlídce okolních domů totiž vyšetřovatelé objevili další, velmi podobnou pěstírnu, vzdálenou jen pár desítek metrů od té první. Ani v tomto domě se již ale nepodařilo nikoho zastihnout.

O tom co se stane s nalezeným kvantem konopí, nejsou žádné pochybnosti. Po přesném určení množství zajištěné drogy a laboratorním zkoumání, které stanoví množství účinné látky THC, budou všechny rostliny zlikvidovány. Předem nalinkovanou budoucnost mají také osoby, které se podílely na pěstování. V případě odsouzení jim za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými látkami hrozí až pět let vězení.

Do případného soudu je ale ještě daleko. Pachatelé jsou dosud neznámí – nejprve je tak třeba odhalit a dopadnout.