Skupina čítající deset mužů a jednu ženu ve věku mezi 25 a 39 lety podle detektivů narkomany v Praze i jejím okolí také zásobovala svou produkcí – byť je pravda, že z větší části dodávala své „zboží" konzumentům v moravských regionech.

I na dodávky do Prahy ale ještě zbývalo dost. Podle velitele zásahu Pavla Trnky pachatelé jen během letošního roku vyrobili minimálně 8 kilogramů pervitinu v hodnotě okolo 12 milionů korun. Pět z jedenácti obviněných skončilo ve vazbě.

Podle dozorujícího státního zástupce Romana Kafky policie u dalších neshledala vazební důvody. „Je zde i možnost, že část obviněných by mohla při objasňování případu s policií spolupracovat," sdělil žalobce. V případě odsouzení hrozí podle něj obviněným za zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami až dvanáct let ve vězení.

„Organizovaná skupina nelegálně vyráběla ve velkém rozsahu metamfetamin, tedy pervitin. K výrobě používala dostupné lékové přípravky, které dovážela ze zahraničí," popsala činnost skupiny Lucie Javoříková ze zlínské policie.

Nenápadný domek byl určen výhradně pro výrobu pervitinu

Zásah provedla stovka policistů v rodinném domku na Uherskohradišťsku. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nechtěla policie přesně určit místo, kde se drogy vyráběly. Jak ale uvedl velitel zásahu Trnka, nenápadný domek byl určen výhradně pro výrobu pervitinu.

„Byly to prostory výhradně učené k výrobě pervitinu; vypadalo to tam jako na výrobní lince, řada lidí se zde střídala na směnách. Drogu tam vyráběli opravdu ve velkém," přiblížil. Dodal, že kriminalisté s policisty zajistili také na místě krystalickou látku v hodnotě 200 tisíc korun.

„Tato látka byla distribuována do Zlínského a Jihomoravského kraje a také do Prahy a Středočeského kraje. Proto jsme požádali tato krajská policejní ředitelství o součinnost. Uvolnili nám lidi na den zásahu, abychom mohli doplnit počty našich policistů a kriminalistů," doplnil Trnka.

Podle něj se výroba drog prováděla i pomocí obyčejného kuchyňského nádobí a pomůcek, například mixérů. Přesto se prý jednalo o vysoce kvalitní materiál. Proto byl distribuován do Prahy, kde po něm vznikla poptávka. „Na základě středočeské poptávky byla zavedena tady tato výrobna, která patřila mezi největší v republice," prozradil Trnka.