Došlo totiž k tomu, že muži hlásící se k umělecké skupině někdy i poměrně drsných recesistů Ztohoven uspořádali performanci (sice bez diváků, ale se záznamem zveřejněným na Facebooku), kdy po lešení vylezli až na hradní střechy, stáhli prezidentský prapor – a místo symbolu s nápisem „Pravda vítězí" vyvěsili obří červené trenky. Maxitrenýrky rudé barvy (což rozhodně nebyla náhoda, ale záměr; také výrazný symbol v barvě dominující vlajce Čínské lidové republiky).

Policisté z ochranné služby tady zasahovali přímo na Hradě, kde kolem 18. hodiny trojice mužů převlečených za kominíky vnikla na střechu Nového královského paláce a sejmula prezidentský prapor. Podle policie ukradla; náhrada jiným symbolem se nepočítá. Z kořisti se však muži ve věku od 33 do 41 let neradovali dlouho – přímo na místě je během pár minut zadrželi policisté, uvedla Jana Macalíková z policejního prezidia.

Trestní řízení

„Zjistili jsme, že jde o muže, kteří již mají trestní minulost," konstatovala Macalíková. Nyní je trojice podle jejích slov podezřelá ze dvou trestných činů, z krádeže a výtržnictví. „Příslušníci ochranné služby je předali pražským policistům, kteří povedou další vyšetřování ," uvedla Macalíková ještě během noci po incidentu. S dodatkem, že právě pražští policisté také rozhodnou také o právní kvalifikaci věci. Na té se ale už nic nezměnilo, sdělila před polednem mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

„Kriminalisté během následujících hodin zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu výtržnictví v jednočinném souběhu s krádeží ve spolupachatelství," uvedla a doplnila, že po provedení nezbytných úkonů byly zadržené osoby propuštěny.

Aktéři „performance", kteří se pro své dřívější aktivity označované za umělecké počiny budící pozornost a vyvolávající diskuse už opravdu dostali do křížku s policií, ale věc jako trestný čin nevidí – a tím méně pak jako skutek, za který by se měli stydět. Právě naopak. „Nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic," vysvětluje jejich facebooková prezentace.

Jako nacističtí okupanti

Také odpověď přišla přes internet, tentokrát ve vyjádření mluvčího Ovčáčka na sociální síti Twitter. „Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a Hradu českých králů, československých a českých prezidentů," uvedl prezidentův mluvčí ve zjevné narážce nejenom na samotné aktéry, ale na názorové odpůrce a kritiky hlavy státu Miloše Zemana obecně.

Čin performerů, jež označil jako „vandaly vydávající se za umělce" Ovčáček připodobnil k počínání nacistických okupantů, kteří na Hradě vyvěsili svou vlajku 15. března. „Pak už se toho nikdo neodvážil, ani sovětští okupanti," zdůraznil.

Dá se očekávat, že protikladně bude vnímat počin aktérů i společnost – i na facebookové prezentaci skupiny nejsou ohlasy jen ve stylu názoru komentáře Johany Šoltysové: „Vaše akce jsou vždy super!!!" Třeba uživatel Pošahaná Ovca naopak vzkazuje: Je ubohé pohrdat českými symboly. S demokracií to nemá nic společného. Nikde na světě nevyhovuje prezident úplně všem v zemi. Trapné a nedůstojné." A objevují se o hodnocení mnohem, mnohem příkřejší…

Hrozí dvouletý trest

Pokud se věc dostane až k soudu, ten nebude mít jednoduchou práci. Věc by ale mohla být posouzena i jako jednání přestupkového charakteru, kdy hrozí udělení pokuty. Z vyjádření policistky Zoulové nicméně vyplývá, že věc skutečně skončí před soudem – přičemž verdikt (alespoň ten prvotní, nepravomocný) by měl být znám již brzy.

„Vyšetřování bude vedeno ve zkráceném přípravném řízení," uvedla mluvčí. V případě odsouzení by mohl být ve hře až dvouletý trest odnětí svobody. Reálně však v případě uznání viny lze počítat spíše s podmínkou; soud by také mohl rozhodnout o zproštění obžaloby nebo o předání věci do správního řízení k projednání přestupku.

Prezidentův mluvčí Ovčáček má ale jasno: ze strany orgánů činných v trestním řízení očekává nekompromisní postup, i když se prý pachatelé budou snažit stylizovat do role obětí. Naopak skupina Ztohoven se zaznívajícím hodnocením ohrazuje: stáhnutí vlajky rozhodne nelze považovat za zneuctění státního symbolu.

V rámci akce prý také nebylo zapotřebí kamkoli se vloupat či překonávat výraznější zabezpečení; stačilo odhrnout plot. Tahle skutečnost zřejmě bude mít na Hradě odezvu v podobě nových bezpečnostních opatření k posílení ostrahy.