Prostituce u nás podle slov předsedy senátu Fastnera není trestná – a nelze argumentovat tím, že ji budeme postihovat oklikou. Jestliže jsou aktéři s poskytováním sexu za úplatu srozuměni a shodnou se na podmínkách, lze se nad tím pohoršovat – to ale ale asi tak vše, co se dá dělat. Do vězení by bylo možno poslat kuplíře například za situace, kdy by jeho oběť byla mladistvá, pokud by ji k poskytování sexuálních služeb přiměl násilím, pohrůžkou, podvodem či lstí – či případně za situace, kdy by se svou činností podílel na šíření pohlavních nebo jiných nakažlivých chorob. Případně za situace, kdy by prostitutce odebíral podstatnou část vydělaných peněz.

Související: Planoucí srdce není důvodem odmítnout výpověď

Pokud ale všechny zúčastněné osoby vykonávají činnost dobrovolně a jsou svolné se sjednanými podmínkami, z hlediska paragrafů nelze nic namítat. Takový případ nelze stíhat ani jako obchodování s lidmi, ani jako kuplířství. „Pokud dívky odváděly polovinu z výdělku, ale byl jim za to zajištěn plný servis, nešlo o částky nepřiměřené – a takové jednání by nemělo být trestné," řekl Fastner k projednávanému případu. Jasně tak naznačil, že dělení fifty-fifty je v tomhle oboru O.K. Jiná situace by ovšem nastala, kdyby dívkám jejich „ochránce" ponechával třebas pouhou desetinu sumy, kterou utržily. Jestliže ale dotyčná osoba souhlasí, zná všechny podmínky a nejde o nepřiměřené kořistění, je tento „byznys" právně čistý. Není co stíhat…

V pořádku to podle mínění senátu vrchního soudu samozřejmě není. Ale světské paragrafy takové jednání nepostihnou. „Ne všechno, co je společensky nebezpečné a škodlivé, je také trestné," zdůraznil Fastner. A nabídl příklad z jiného soudku. „Škodlivé je třeba i kouření – nebo nadměrné pití alkoholu," konstatoval soudce.

Co zaznělo v soudní síni

„Ne všechno, co je společensky nebezpečné a škodlivé, je také trestné. Škodlivé je třeba i kouření nebo nadměrné pití alkoholu."

Jindřich Fastner, předseda odvolacího senátu Vrchního soudu v Praze