„Únik na spotřební dani by přesáhl šest a půl milionu korun," vyčíslila škodu, která by vznikla, kdyby se neproclené zboží dostalo do prodeje. Dva na sobě nezávislé případy mají jedno společné: celníci odhalili nelegální kuřivo s ukrajinskými kolky. „Zabavili cigarety i vozidla," poznamenala Kurková.

Nejnovější a svým rozsahem podstatně větší případ je datován 24. říjnem. Tehdy při páteční kontrole celníci zastavili dodávku značky Mercedes Vito c českými poznávacími značkami, jejíž zavazadlový prostor byl doslova napěchován rozmanitými cigaretami. Nacházelo se jich tam 300 tisíc.

To však byla pouze menší část úlovku. „Během dalšího prověřování celníci vytipovali dva skladovací prostory ve středních Čechách, v nichž následně odhalili dalších 2 861 980 pašovaných cigaret," sdělila Deníku Kurková s tím, že část zboží byla zrovna připravena k odvozu – už naložená v další dodávce. Podnikavci přišli nejen o pašované kuřivo, ale i o obě auta.

Autobus plný překvapení

Jen o pár dní dříve, v úterý 21. října, odhalili pražští celníci nelegálně převážené cigarety v autobusu s českými značkami, který právě dorazil do metropole na lince z ukrajinského Ivano-Frankivsku.

Z tajných schránek ve stěnách karoserie, pod sedadlem řidiče, pod přístrojovou deskou, a dokonce i v rozvodech klimatizace celníci vydolovali celkem 23 600 cigaret u nás méně běžných značek. Únik na spotřební dani vyčíslili v tomto případě na 53 tisíc korun.

I tentokrát celníci vozidlo použité k pašování zajistili – jednalo se totiž o opakovanou nelegální přepravu. „O jeho zabrání nebo propadnutí ve prospěch státu bude rozhodovat soud," naznačila Kurková další postup.

Oba případy nadále zůstávají v šetření. Zřejmě skončí před soudem jako kauzy pokusu o zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.