Vlastně to ale bylo naopak: nejprve se podařilo najít podezřelého – a až následně tělo ženy, jíž už bohužel nebylo možno pomoci.

Do Anderleho ulice na Černém Mostě původně hlídky policistů a strážníků vyjížděly řešit kravál. Podle oznámení svědků na tísňovou linku 158 se tam odehrávala partnerská rozepře; hlasitá hádka mezi mužem a ženou. Situace však byla mnohem vážnější, než se zprvu zdálo. Žena konflikt nepřežila.

To, že je zle, bylo členům hlídek zřejmé hned při příjezdu na místo. Našli tam totiž 40letého muže držícího v ruce nůž – a na něm bylo na první pohled patrné, že ho právě použil. A to nikoli pouze jako pohrůžku nebo výstrahu.

Společně se strážníky policisté muže zajistili a nůž mu odebrali. Vlastně nože dva, protože se u něj našla ještě další kudla, informoval uprostřed noci Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie.

Zvlášť závažný zločin

„Posléze našli policisté ve tmě pod vzrostlými stromy, několik metrů od zadrženého, tělo ženy. U té přivolaný lékař konstatoval smrt," uvedl Hulan. Teprve závěry pitvy ale podle jeho slov určí, zda příčinou smrti byly bodné rány – jakkoli se to po prvotním ohledání místa jeví pravděpodobné.

„V tuto chvíli kriminalisté událost kvalifikovali jako zvlášť závažný zločin proti životu a zdraví, tedy ublížení na zdraví s následkem smrti," připomněl Hulan s dodatkem, že obvinění padlo ještě během noci.

Tahle kvalifikace případu ale rozhodně nemusí být konečná. Je prý možné, že na základě dalších skutečností zjištěných v průběhu vyšetřování bude případ překvalifikován na přísněji posuzovaný trestný čin vraždy.

Klidná lokalita, kam je dobře vidět

Žena zemřela v místech, která patří k nejklidnějším lokalitám sídlištní oblasti Černého Mostu; jen pár desítek metrů od zarybněné nádrže obývané i kachnami a obklopení lesíčkem, ve kterém nyní rostou houby.

Místo pod stromy, kde bylo její tělo nalezeno, je však současně vzdáleno sotva deset metrů od nejbližšího domu – a na místo činu tak někteří z usedlíků bydlících ve vchodu s číslem 860/5 vidí ze svých oken. Co se tam dělo, sledovali nejen ve chvíli, kdy na ohrazeném a nepřístupném místě pracovali záchranáři, kriminalisté a následně i pracovníci pohřební služby, ale i po rozednění, kdy už rozruch utichl.

Támhle leží nějaká taška nebo kabelka, ukazovala zpravodajovi Deníku žena vyhlížející z okna. Ukázalo se ale, že tmavý objekt, který při pohledu shůry vypadal poměrně jednoznačně, s noční událostí dozajista nesouvisel; šlo o pohozený plastový pytlík na psí exkrementy – prázdný – který podle všeho na místě ležel už delší dobu.

Naříkání raněné

Toho, co se odehrálo předtím, než pod okny nastalo rojení policistů, si ale svědkyně nevšimla. Žehlila v ložnici, která má okno za rohem, a tak neslyšela křik hádky a ani nezaznamenala, že by snad někdo volal o pomoc. Nějaké zvuky sice vnímala – až dodatečně si ale uvědomila, že to zřejmě bylo naříkání zraněné. Původně jim ale nevěnovala pozornost.

„Protože to šlo tady z toho směru, kde támhle stojí šapitó, myslela jsem si, že je tam nějaký program," vysvětlovala, ukazujíc do parku s bělajícím se obřím stanem obklopeném dřevěnými konstrukcemi.

K čemu pod jejími okny došlo, se ale dověděla až od Deníku. „Když jsem viděla, jak odnášejí tělo, myslela jsem si, že šlo o jednoho z bezdomovců, kteří žijí támhle v údolí; že se něco stalo, on došel až sem – a pak to s ním nedopadlo dobře," svěřila se hovorná žena. Z prostředí osob bez přístřeší ale aktéři konfliktu nepocházeli.

Během úterka už ale místo tragédie pozornost nebudilo, třebaže se nachází jen pár kroků od chodníku se schůdky. Kolemjdoucí procházeli bez povšimnutí, aniž by tušili, že tohle je místo se stínem smrti. Upomínkou na zbytečně vyhaslý život ostatně byla jen udupaná tráva s nepatrnými stopami prozrazujícími, že tady tekla krev – a dalším němým svědkem byl útržek pásky zamezující vstup, která v noci ohraničovala okolí.