„Dne 6. března bylo zahájeno trestní stíhání dvou osob pro jednání kvalifikované jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedl pro ČT mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Dvojici podle něj hrozí až osm let vězení nebo peněžitý trest. Obvinění podle právní kvalifikace porušili důležitou povinnost vyplývající z jejich zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo povinnost jim uloženou podle zákona.

Dělníci začali 7. prosince s bouráním Trojské lávky v Praze, která se zřítila 2. prosince.
Dvěma zraněným při pádu lávky v Troji už pojišťovna vyplatila odškodnění

Lidovky.cz uvedly, že autor Stráský své obvinění potvrdil, jeho advokát proti usnesení prý podal stížnost. „Bez konzultace s ním se nebudu k případu vyjadřovat,“ napsal Stráský serveru.

Pražská radní Hana Marvanová (za STAN) agentuře ČTK řekla, že pádem se budou příští týden zabývat radní. Budou chtít, aby magistrát a TSK prověřily, zda neselhali manažeři či úředníci. Podle Marvanové se přes 20 let vědělo, že je lávka v havarijním stavu.

Praha v roli poškozeného

„Jedná se mi o prověření pracovněprávní a manažerské roviny. Pokud někdo tyto informace měl, jeho povinností bylo konat a zabránit pádu,“ řekla. „Budu chtít, aby se věcí zabývalo také představenstvo a dozorčí rada TSK,“ dodala. Město bude řešit také výši vzniklé škody, Praha je totiž účastníkem řízení v pozici poškozeného.

Při pádu lávky 2. prosince 2017 se zranili čtyři lidé, z toho dva vážně. Šedesátiletý muž skončil v umělém spánku na oddělení ARO, o tři roky starší žena na oddělení JIP. Třiačtyřicetiletý muž měl pohmožděná záda, čtyřiatřicetiletý chodec si poranil zápěstí a nohu. Město každému z nich loni darovalo 50 tisíc korun. Další odškodnění vyplatila dvěma ze zraněných pojišťovna.

Dělníci začali 7. prosince s bouráním Trojské lávky v Praze, která se zřítila 2. prosince.
Úřad čekal rok. Až teď má podklady pro novou Trojskou lávku