Na řešení těchto případů banky spolupracují s policií. Pachatelé nejprve přes infikované e-maily a aplikace do mobilu získají přístup na internetové účty klientů a k ověřovací textové zprávě. „V nově identifikovaných případech pak v prvním kroku odcizené peníze zasílají na bankovní účet bílého koně, který je pak posílá pachateli," popsala ČBA.

Bílého koně pachatelé zpravidla nalákají na pracovní příležitost. Tito prostředníci tak netuší, že přispívají k nezákonnému praní špinavých peněz a hrozí jim stíhání za podíl na legalizaci výnosu z trestné činnosti.

Stát se bílým koněm je znepokojivě snadné

Najímaný člověk podle bankovní asociace zareaguje na pracovní inzerát a dostane zkušební úkol pro posílení důvěry. Má převést peníze, které mu přijdou na účet, přes Western Union na zahraniční účet. Tam si je vybere pachatel.

„Vše vypadá profesionálně a lidé, často v hmotné nouzi, kteří usilovně hledají zaměstnání, jsou schopni na tuto past skočit a stát se tak bílým koněm," upozornila ČBA. Lidé, kteří mají podezření, že by se mohli stát bílým koněm, mají podle asociace neprodleně upozornit policii a svou banku.

V případech, kdy pachatelé získají přístup k cizím internetovým účtům, je patrné pochybení na straně klientů, uvedla ČBA. Banky jednotlivé případy posuzují individuálně, podle asociace ale zpravidla vyplácejí poškozeným klientům náhradu.