Z pohledu kriminalistů to vypadá jako snaha spáchat dokonalý zločin. Jestliže máme metanolovu aféru, tak proč nevyužít toho, že dotyčná je alkoholička? Při čtyřech desítkách obětí už se jeden život navíc ztratí – a hlavně: mord nebude možno prokázat. Prostě zase další oběť…

Souzený muž nepopírá, že metanol, který měl ve sklepní dílně asi 40 let ještě z dob, kdy v mládí stavěl modely letadel, skutečně do flašky s vodkou na jaře nalil on. Proč? Ze zvědavosti; prý chtěl zkusit, jakou má smrtící směs chuť. A pak ji dal do ledničky ve společné předsíni. Prý mu ji bylo líto vyhodit, a tak ji uložil k pozdějšímu možnému využití. K zabíjení? Ale kdepak! Chtěl ji zkusit použít třeba při lakování dřeva.

Cíl vraždit?

Podle obžaloby však takto postupoval promyšleně a s jednoznačným úmyslem. S cílem vraždit. Z pohledu státní zástupkyně zabijáckou vodku záměrně nastražil do lednice přístupné i jeho oběti, ačkoli věděl, že mu tam žena chodí brát alkohol. A metanolovou vodku tam dal hned ve dvou láhvích.

Třebaže podle obžaloby hned druhý den zjistil, že otrávené pití zmizelo, neudělal nic, aby zabránil tragédii. Ženu nevaroval – byť mu muselo být jasné, že nikdo jiný otrávenou vodku vzít nemohl – a o její osud se začal zajímat až o tři později. Tehdy ji v jejím pokoji našel mrtvou. Proč ne dřív? Respektoval prý zákaz navštěvovat ženu část bytu.

Verdikt soudu, který stoprocentně nebude konečný – ať již bude jakýkoli, nejméně jedna strana podá odvolání – by mohl padnout již v pátek. Pokud by trestní senát souhlasil s obžalobou, že se jednalo o předem promyšlenou vraždu, může být ve hře až 20 let vězení.