Ukázalo se to ve čtvrtek, kdy pražská policie představovala výsledky své činnosti za uplynulý rok. Náměstek ředitele pražské policie pro kriminální policii Ivan Smékal mezi loňskými případy vražedného jednání, které se detektivům stále nepodařilo objasnit, zmínil i případ střelby přes okno z konce roku, která se sice obešla bez zranění – nicméně v průběhu šetření byla věc překvalifikována z pokusu o ublížení na zdraví na pokus vraždy střelnou zbraní.

Podle daných indicií nemůže jít o jiný případ než o noční střelbu z pondělí 8. prosince, kdy projektil vypálený dvě hodiny před půlnocí prošel oknem vily v ulici Na Pučálce. V domě bylo v té chvíli několik lidí, nikomu se nic nestalo.

Podle prvotního vyjádření detektivů nebylo zpočátku jasné, zda se jedná o úmysl, nebo o náhodu; kriminalisté proto spoléhali na posudek znalce v oboru balistiky. Nyní se zdá, že v této věci už je jasno. Zbývá „jen" najít člověka, který stiskl spoušť, a objasnit jeho pohnutky.

Vrah tří taxikářů je stále na svobodě

Dalšími neobjasněnými vraždami z loňského roku, které se pachatelům vesměs podařilo dokonat, jsou mediálně známé případy zastřelení tří taxikářů, zastřelení seniorky v tramvaji číslo 17 v Modřanech, zastřelení a zapálení těla muže s detektorem kovů v Klánovickém lese, krvavá vražda manželského páru v panelákovém bytě v Praze 5 – a osvětlit se zatím nepodařilo ani souvislosti úmrtí novorozeněte, jehož tělo krátce po hrozivém skutku nalezl bezdomovec v kontejneru na odpad u bytových domů v Praze 10.

Úspěch ze dvou třetin

Za loňský rok eviduje pražské policie 28 vražd; 20 z nich se kriminalistům objasnit podařilo. Z vyřešených případů Smékal ve čtvrtek obzvlášť ocenil nalezení pachatele vraždy prostitutky z Ukrajiny, kdy pátrání odstartovaly děsivé nálezy částí ženského těla v třídírnách odpadu.

Ukázalo se, že ji v opilosti zamordoval krajan v domě na Žižkově, když ho přistihla, jak si do jejího bytu za její nepřítomnosti chodí hrát na počítači internetové hry; tělo oběti pak pachatel rozřezal a po částech odnosil do kontejnerů na separovaný odpad.

Osm loňských mordů, které stále čekají na vyřešení, působí jako vysoké číslo – Smékal, který v minulosti po deset let působil jako vedoucí oddělení vražd, nicméně připomněl, že v metropoli bývaly i roky s 19 či 20 neobjasněnými vraždami. Byla to ale doba, kdy se nejzávažnějších násilných zločinů stalo v metropoli na šest desítek za rok a dost skutků spadalo do podnikatelského prostředí nebo stopy ukazovaly na dělení teritorií mezi zločineckými gangy a na nájemné vraždy.

V současnosti výrazně převažují činy spáchané pod vlivem alkoholu a motiv daný osobními vztahy. Ani majetkový prospěch ale nestojí stranou, připomíná Smékalům kolega ze středních Čech, náměstek krajského ředitele pro kriminální policii Michal Mazánek. Detektivové napříč regiony se pak shodnou, že vůbec nejsnazší pro objasňování bývají vraždy spáchané v rámci rodiny.

Středočeši hlásí skóre 16:1Úbytek vražd a pokusů o ně ve rovnání s minulostí hlásí také středočeští kriminalisté. V kraji obklopujícím metropoli detektivové loni vyšetřovali 17 případů vražedného jednání (předloni jich bylo o sedm více); neobjasněn z nich zůstává jediný. Jde o dubnový nález mužského těla v Labi u Dolních Beřkovic na Mělnicku – údajně bez hlavy, což ale kriminalisté oficiálně nepotvrdili. Ukázalo se, že zemřelým byl muž z Polska, kterého jeho rodina dlouhodobě pohřešovala. Kriminalisté vyloučili jakoukoli souvislost s nálezem těla jiného násilně usmrceného muže, jehož tělo bylo vyloveno z řeky na konci března na téměř stejném místě – v hledání pachatele ale stále pokračují. S ohledem na aktuální spolupráci „se zahraničím" nechtějí aktuální stav šetření případu jakkoli komentovat. Nicméně – kauza se prý „vyvíjí".