Incident v bytě v kročehlavské Jeronýmově ulici se odehrál loni 7. listopadu v půl čtvrté odpoledne. Ján M. se poté, co zkonzumoval zhruba čtyři deci tvrdého alkoholu, pohádal s jiným mužem - a na protivníka zaútočil nožem. „Přinejmenším v úmyslu způsobit mu těžkou újmu na zdraví," uvádí obžaloba zdůrazňující fakt, že útok byl veden proti hlavě a obličeji napadeného.

Jen díky tomu, že se oběť aktivně bránila, nevedl útok k vážnějším následkům; skončilo to pořezáním a dalšími zraněními v podobě oděrek a pohmožděnin. K tomu, že nedošlo k zasažení žádného životně důležitého orgánu, podle znaleckého posudku přispěla aktivní obrana poškozeného; ten se snažil bránit rukama – a nakonec rozbil okno a vyskočil na ulici. Naštěstí k vážné újmě nedošlo, a tak je obžalovaný souzen pouze pro pokus o zločin těžkého ublížení na zdraví.

K verdiktu ve čtvrtek hlavní líčení nedospělo. A o vině a případném trestu nebude jasno dřív než za tři týdny. Předsedkyně senátu Alexandra Chrdleová odročila jednání na počátek května.

Popíjející muž napadl pěstí strážníka ve služběZpovídat se z popíjení na veřejnosti se nechtělo muži, jehož počínání si v úterý hodinu po poledni všiml strážník-okrskář v Českobrodské ulici na východním okraji metropole. Člověk, který konzumoval alkohol v místech, kde to vyhláška hl. m. Prahy zakazuje, nejprve vypadal, že bude spolupracovat, naznačil Jan Čihák z centrály městské policie. Pak se ale situace změnila. „Strážník muže vyzval, aby mu pro podezření ze spáchání přestupku předložil doklady totožnosti. To muž nejprve učinil – poté však strážníkovi vytrhl občanský průkaz z ruky a zaútočil na něho úderem pěstí," přiblížil Čihák vývoj událostí. Agresor byl zpacifikován – a nyní je podezřelý ze spáchání trestného činu.

Probuzenému spáči vypadly z kapsy cizí dokladySám na sebe upozornil muž, který nyní musí vysvětlovat pražským policistům, jak se k němu dostaly cizí věci. Vše začalo v pravé poledne, když si hlídka městské policie v úterý všimla v sousedství dětského hřiště v nuselském parku Fidlovačka ležícího mladíka, který měl kolem sebe rozházené věci. Spáče strážníci probudili a chtěli s ním řešit přestupek. Rázem se však objevilo i podezření z trestného činu – a to ve chvíli, kdy si strážníci řekli dotyčnému o doklady. Ten se začal šacovat, přičemž mu doklady vypadly z kapsy bundy. Jenomže – byly cizí. Stejně jako platební karta, která vypadla rovněž. Objasnit, jak k nim přišel, kontrolovaný nedokázal. Skončil proto v rukou policistů.