Intenzivní kontroly trvají už od neděle, kdy autobusy přivezly první dánský turnus - a pokračovat mají ještě v ještě v příštím týdnu. Celkem by se mělo v Praze objevit nejméně osm tisíc mladých Dánů a Švédů. Seveřané v masovém měřítku poprvé zavítali do Prahy loni - a neuvedli se zrovna dobře. Opravdu bylo poznat, že šlo zejména o výpravy za laciným alkoholem.

I to je důvodem, proč nyní vyrážejí policisté na obhlídky podniků v centru metropole noc co noc. Středeční večer není výjimkou. Do ulic se půl druhé hodiny před půlnocí vydávají černé uniformy s nápisy Policie na zádech v doprovodu reflexní zelené s označením Politi. Do Prahy přijeli i tři dánští policisté a jedna policistka.

Přijeli na pomoc českým kolegům, ale i svým mladým spoluobčanům. Jejich úkolem je přímo v terénu spolupracovat při kontrolách: promluvit s mladými cizinci v jejich jazyce, pomáhat zklidnit případné vypjaté situace - ale v případě potřeby třeba i nechat na dálku ověřit pravost dokladů v dánských databázích, pokud by se snad kolem dokumentů vyskytly nesrovnalosti.

Dosud se mladí cizinci drželi vcelku zpátky; s loňskem se jejich prázdniny zatím nedají srovnat. Excesy se nekonaly. Byť došlo na nějaký hluk, úrazy či zdravotní obtíže související s konzumací alkoholu - a kontroly odhalily desítky popíjejících mladistvých cizinců. Jim to ale přijde normální. Ze svého pohledu nedělají mladí Dánové nic nezákonného. Zatímco u nás platí věkový limit 18 let, ve své zemi mohou pít pivo a víno už od šestnácti.

Výměna turnusů

Jaké to ale bude dnes? Přichází výměna turnusů, kdy by se odjíždějící cizinci mohli snažit ještě vypít, co zvládnou, daleko od rodičovského dohledu – a naopak nová várka by to mohla přehnat s „rozjezdem". Potvrdí se obavy z rušné noci?

Už první zastávky dávají na srozuměnou: zdaleka ne každý mladistvý Dán je piják alkoholu. A jestliže už nadýchá, většinou skutečně není daleko od pravdy, když tvrdí, že se nepil jen trochu: na displeji převažují hodnoty kolem jedné či dvou desetinek. V jednom z podniků, ve kterém měly dánské cestovky smluvně zajištěná místa pro své klienty, dokonce kontrola končí dřív, než začala; zeje to tam prázdnotou. Zato jinde není k hnutí. Ale neděje se nic nečekaného.

„Je to nesmysl," zhodnotila policejní kontroly klubů a barů hojně navštívených cizinci mladá Dánka - prý 17letá - která se představila jako „třeba Anna". Sama nadýchala čistou nulu, takže se neměla zapotřebí obhajovat; názor má ale jednoznačný: policisté by udělali líp, kdyby nechali mládež na pokoji. „Ti, kteří se chtějí opíjet, si koupili pití na hotel; ven šli ti, co se chtějí bavit," vysvětlila, že předkládat doklady není zábavné - stejně jako není zábavné nechat se okukovat nebo stát pět minut před klubem jen v tričku a čekat, až uniformy prohlédnou doklady a odbude se dechová zkouška.

Naopak kamarádka se směje a vše si fotí mobilem. Námitku, že „zábavné" nebylo loni ani alkoholové řádění mladých Dánů, z nichž mnozí se v Praze představili jako pijani, rváči a ničitelé hotelových pokojů, pak „Anna" odbyla mávnutím ruky: „To říkejte těm, kteří to dělali."

Barevné pásky nepomohly

Letos je opravdu situace nesrovnatelná. Určitě je to i díky spolupráci provozovatelů podniků, chválí policista Daniel Kolář, vedoucí místního oddělení v Bartolomějské. Snahy cestovních kanceláří, které většinu Dánů přivezly, odlišit své klienty podle věku barevnými páskami na ruku, aby barmani ve smluvně sjednaných podnicích měli na první pohled jasno, komu mohou nalévat a komu nikoli, ale tak úplně neklaply. Dvě velké cestovky připravily po dvou druzích pásek - pod 18 let a nad 18 let - a nebylo výjimku najít cizince, kteří tyhle pásky měli na ruce všechny. Čtyři naráz.

Pokud je přistižen mladistvý cizinec, který nadýchal, dostává doporučení sbalit si věci a jít na hotel. To ale jen v případě, že upito má jen mírně. Pokud už popil víc, policisté ho předají zástupci cestovní kanceláře. Jestliže dotyčný nepřijel s cestovkou, ale individuálně, policisté shánějí krajana staršího 18 let, který by ho mohl odvést do místa ubytování.

A co trest pro provinilce? Cizincům nic nehrozí, vysvětlil Deníku zástupce velitele opatření Zdeněk Šída. Oni totiž vlastně nic nespáchali. Ani přestupek. Naopak. Jim bylo ublíženo. „Jsou v postavení poškozených," vysvětlil Šída, že trestat je možno jen toho, kdo mladistvým alkohol nalil nebo umožnil koupit. S ustanovením těchto pachatelů to ale není jednoduché - a po pravdě: svědectví mladistvých „obětí" pomůže spíš zřídka…

Došlo i na sanitkuBilance uplynulé noci? Na území Prahy 1 policisté navštívili 25 podniků, kde zkontrolovali bezmála 430 mladých cizinců. U 31 mladistvých odhalili alkohol - povětšinou ale poměrně nízké hodnoty. Nad půl promile - to už bylo celkem ojedinělé.

Smutnou rekordmankou se stala 17letá slečna, která putovala do nemocnice. Na detox. Nadýchala totiž 1,77 promile, což už je u takto mladého člověka opravdu hodně. A na záchytku osoby mladší 18 let převézt nelze; v jejich případě přichází v úvahu pouze špitál. Ještě se to ale poněkud zkomplikovalo, řekl Deníku Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie.  „Dívka začala říkat, že se jí dělá špatně; prý jí asi někdo nasypal něco do pití," konstatoval. Orientační test na drogy přinesl negativní výsledek. Policisté tak slova slečny vyhodnotili jako účelové tvrzení, k němuž se dotyčná uchýlila s ohledem na svoji podnapilost.

„Ještě jsme řešili dvě desítky přestupků proti veřejnému pořádku - především hlučnost," řekl Deníku Hulan. „Valná většina byla vyřešena domluvou."