„Podnět k šetření ochránkyně dostala v loňském roce, ale případ zatím není ukončen, takže nelze říct závěry," řekla v úterý Hrazdílková. Jiří Pavlát z České společnosti AIDS pomoc k tomu ČTK řekl, že společnost má k dispozici zprávu veřejné ochránkyně práv, kterou už zaslala klientovi, jenž je účastníkem šetření.

Čtěte také: Žloutenka a závislost? Už dva roky po setkání s drogou. V patnácti…

Společnost AIDS pomoc rozhodla, že se hygiena zachovala špatně 

Podle této zprávy ombudsmanka provedla šetření v pražské hygienické stanici a případ konzultovala i s jejími zaměstnanci a zástupci ministerstva zdravotnictví. Zjistila, že hygiena neměla dostatek informací ani důkazů, které by naznačovaly, že by se muži dopustili protiprávního jednání, a navíc neexistovali ani žádní poškození.

Na základě toho podle společnosti AIDS pomoc rozhodla, že se pražská hygiena zachovala špatně. Případné pochyby o správnosti jednání mužů se podle ní měly řešit v rámci přestupkového řízení. Podle společnosti ombudsmanka ve své zprávě pro klienta uvádí, že samotný nechráněný pohlavní styk není trestným činem. Není totiž jasné, s kým jej dotyčný měl.

Policie obvinila tři muže ze šíření nakažlivé nemoci 

„Jediným produktem celé kauzy tak je strach. Strach HIV pozitivních z neodůvodněné státní represe, a na druhé straně strach veřejnosti ze skupiny domnělých neviditelných zločinců, kteří se svoji nemoc snaží šířit. Tento strach může v konečném důsledku vést jen k tomu, že HIV pozitivní nebudou s hygieniky ani s lékaři spolupracovat a že se budou ještě častěji objevovat případy jejich diskriminace a stigmatizace," uvedl právník společnosti AIDS pomoc Jakub Tomšej.

Hygienická stanice hlavního města Prahy nahlásila policii loni v lednu 30 homosexuálních mužů, kteří věděli, že jsou HIV pozitivní, a přesto se při sexu nechránili. Vyšlo to najevo tak, že se přišli léčit s kapavkou nebo syfilidou. Pražští policisté se zabývali 27 z těchto případů, přičemž tři muže postupně obvinili z šíření nakažlivé lidské nemoci. I u těchto obviněných ale nakonec od stíhání ustoupili.

Čtěte také: Soud uložil dárci krve podmínku za nakažení pacientů žloutenkou

Oznámeni hygienciká stanice podala na ty, kteří nedodržovali pravidla 

Krok pražských hygieniků v minulosti kritizovala jako profesní selhání Česká společnost AIDS pomoc a Evropská síť organizací na podporu lidí s HIV. Uvedli, že takový postup by mohl ohrozit prevenci, posílit stigma nemoci a odradit lidi od návštěvy lékaře. Hygienická služba upozornila, že má povinnost hlásit nákazu dalších lidí u jakýchkoli přenosných nemocí. Oznámení podala jen na ty, kteří nedodržovali zákonná pravidla.

Trestný čin šíření nakažlivé lidské nemoci spáchá ten, kdo "úmyslně způsobí nebo zvýší nebezpečí zavlečení nebo rozšíření nakažlivé nemoci u lidí". Pokud takto pachatel někomu způsobí těžkou újmu na zdraví, hrozí mu až osmileté vězení. Jestliže je nakažených obětí více než jedna, zvyšuje se horní hranice trestní sazby na deset let.