"Včera (v úterý) odpoledne nám přišla žádost obhájce o odročení s tím, že obžalovaný je nemocen a trvá na osobní účasti," konstatoval před zaplněnou jednací síní předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Doplnil, že k žádosti byla přiložena lékařská zpráva Krajské nemocnice Liberec, podle níž Nečesaný trpí akutní bronchitidou, tedy zánětem průdušek.

Čtyřiadvacetiletý Nečesaný k soudu dorazil s krkem ovázaným šátkem. "Jsem tři dni v horečkách (…) Asi nebudu schopen reagovat úplně kompetentně," sdělil senátu. Podotkl, že nejde o žádné obstrukce a že je to za 3,5 roku trestního řízení poprvé, kdy mu nemoc brání účastnit se jednání.

Že by šlo o obstrukce, odmítl i Nečesaného advokát Oldřich Chudoba. Na dotaz ČTK uvedl, že zprávu vystavila liberecká nemocnice z toho důvodu, že v době onemocnění pobýval Nečesaný u rodičů, a nemocnice tedy byla nejbližším zdravotnickým zařízením.

Odročeno na 31. srpna

"Je zbytečné situaci hrotit a držet tu obžalovaného násilím," konstatoval po krátké poradě senátu Lněnička a odročil zasedání na 31. srpna.

Justice Nečesaného poslala do vězení už dříve, do kauzy se ale vložil Nejvyšší soud, který původní odsuzující rozsudek zrušil.

Útok v hořickém kadeřnictví se odehrál v únoru 2013 těsně před koncem pracovní doby. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a z peněženky jí ukradl 10.000 korun. Vážně poraněnou ženu našel později její syn, život jí zachránili lékaři.

Nečesaný, který v době útoku studoval poslední ročník střední školy, přiznává, že v kadeřnictví byl. Prý se chtěl nechat ostříhat před schůzkou s přítelkyní, kadeřnice ale už zavírala, a proto odešel. Tvrdí, že ženu musel někdo napadnout až po jeho odchodu.

Mladíkovi přitížila výpověď spoluvězně Jiřího Fundy, jemuž se údajně přiznal. Obhajoba předložila odvolacímu soudu znalecký posudek na Fundu, kterým chce jeho tvrzení znevěrohodnit.