V kombinaci s pevnou telefonní linkou je „tradiční" jméno téměř zárukou vyššího věku. A přes telefon se často také odehrává prvotní kontakt. Policie spolu se společností O2, která provozuje 1,4 milionu pevných linek, proto vyráží do boje. Na seniory cílí osvětovou kampaň, jejíž název vlastně říká vše: Nebojte se říkat NE.

Rady, na co si dát pozor při telefonátech i návštěvách neznámých osob (ať už přicházejí s nabídkou, prosbou či se prezentují jako zástupci společností dodávajících energie, firem kontrolujících spotřebiče a podobně) najdou zákazníci starší 60 let u nejbližšího vyúčtování služeb.

Upozornění pak přinesou také plakáty na telefonních budkách a přichystány jsou i samolepky na dveře: s výrazným NE a dovětkem „Na triky podvodníků jsme tu připraveni" mající odrazovat na vnější straně dveří – a pár bodů se základními radami na jejich vnitřní stranu, aby před otevřením byly pěkně na očích.

Rady seniorůmNež někoho neznámého pustíte do bytu, vyžadujte identifikační kartu jeho firmy; totožnost lze často ověřit i telefonicky – a příchod řemeslníků či techniků bývá předem oznámen na vývěsce v domě.

Nedávejte peníze bez uvážení cizím lidem, ani když se vydávají za rodinné známé.

Nepodepisujte dokumenty, které si předtím pozorně nepřečtete (a nejlépe se ještě poradíte s blízkými). Nepodléhejte nátlaku, že akce je časově omezená – a pokud nepodepíšete hned, přijdete o bonus ke smlouvě.

Obzvlášť obezřetní buďte na předváděcích akcích, na které pořadatelé zvou pod záminkou hodnotné odměny.

Cizím lidem neposílejte ani neříkejte kódy, které vám přišly SMS zprávou a dorazily „omylem", protože jste o ně sami nežádali.

V případě podezření na podvodné jednání (ať už u vlastních dveří, nebo sousedů) se okamžitě obraťte na policejní tísňovou linku 158.