Před nadcházejícími vánočními svátky a silvestrovskými oslavami se většina lidí vydá na něco, co by se dalo nazvat „velký nákup“. Pro stále více obyvatel metropole to znamená sednout do auta a vyrazit si do některého z velkých nákupních center.

Zatímco nakupující bloudí mezi regály a plní své košíky, automobil na ně čeká na parkovišti. Tedy většinou. Stále častěji se ale zvláště v tuto dobu stává, že lidé po návratu najdou své auto vykradené, v horším případě jej nenajdou vůbec.

Mobilní telefony i peněženky lákají

„Řidiči často nahrávají svou neopatrností a nedbalostí. Velmi často nechávají oni i jejich spolujezdci ve vozidlech cenné věci, tašky, peněženky, mobilní telefony, elektroniku, doklady a podobně. A to nejen v kufrech svých vozidel, ale zejména na viditelných místech. Tyto věci se pak stávají předmětem pozornosti mnoha nenechavců. Nejenže odcizí věci, ale velmi často při vloupání poškodí samotná vozidla a škoda způsobená vloupáním přesahuje mnohdy mnohonásobně hodnotu věcí odcizených. Zejména v předvánočním čase je možno vidět zaparkovaná auta v nákupních zónách, která přímo lákají zloděje k jejich vykradení,“ říká mluvčí policie z okresního ředitelství Praha venkov Štěpánka Zatloukalová.

O svůj vůz však lze samozřejmě přijít nejen u velkých nákupních středisek, ale i při běžném parkování. Metody pachatelů při odcizení vozidla jsou stále dokonalejší a jen za pár sekund dokáží odcizit i dobře zajištěné vozidlo.

Ztížit zlodějům šance

„Vybírají si nejen vozidla zaparkovaná v částech méně osvětlených nebo málo frekventovaných. Často dojde k odcizení nebo vloupání do vozidla i za bílého dne a na ulici, po které se pohybuje velké množství lidí. Policie proto upozorňuje všechny řidiče a majitele vozidel, aby svým zodpovědným přístupem ke svému majetku pachatelům jejich záměr co nejvíce ztížili,“ vysvětluje Zatloukalová.

Ochrana automobilu

Je dobré informovat se u odborníků, jak vozidlo zabezpečit proti krádeži. Každý bezpečnostní prvek má svůj význam. „Proto ke zvýšení ochrany automobilu doporučujeme užívat bezpečnostní systémy nebo jejich kombinace. Důležité je však profesionální provedení montáže, záruční a pozáruční servis. Zařízení, které si necháte do vozu namontovat, by mělo být schváleného typu,“ uzavřela Zatloukalová.