Brněnský senát odmítl jejich dovolání a zmařil tak jejich naději na zvrácení pravomocného verdiktu pražského městského z loňského dubna, podle něhož mají svému bývalému zaměstnavateli zaplatit jako náhradu škody po milionu korun (kvůli úrokům už jsou ale tyto částky zhruba dvojnásobné).

„Byla by to moje smrt; chtějí nás vyhnat na ulici a udělat z nás bezdomovce," komentovala tehdy rozhodnutí soudu Baudyšová. „Co jiného by mi zbývalo než se zabít?" řekla Deníku s tím, že jako starobní důchodkyně s penzí ve výši 12 tisíc korun nemá šanci požadovanou částku uhradit.

Lupiči se do místnosti dostali otevřeným oknem

Odsouzení společně pracovali na poště v Dejvicích, odkud neznámí lupiči 31. října 1997 odnesli sumu vyčíslenou po inventuře na 28,5 milionu korun. Manažeři pošty, kteří nedlouho po činu dali přepadeným pokladníkům padáka, je vinili porušení bezpečnostních předpisů.

Při počítání peněz měli nejen odemčený trezor, ale i otevřené okno (což sice tehdejší předpisy pošty, navíc koncipované pro budovu v jiném uspořádání, nezakazovaly; soudy to ale vyhodnotily jako lehkomyslnost, a to zvláště v pátek na konci týdne i měsíce, kdy každému musí být jasné, že se na poště počítají peníze) – a osobní alarm neměli zavěšený na krku, ale uložený v šuplíku.

Trojici maskovaných ozbrojenců, kteří se do místnosti v prvním patře poštovního úřadu dostali právě otevřeným oknem a Molodčenkovi způsobili vážné a silně krvácející zranění, se dopadnout nepodařilo. Obžaloba sice pohnala před soud tři mladíky, ti však pro nedostatek důkazů vyslechli zprošťující verdikt.

Ještě zbývá jedna šanceNadějí pro odsouzené pokladníky by se ještě mohla stát další justiční instituce se sídlem v Brně, Ústavní soud ČR. Při podání ústavní stížnosti by ale musel zaznít argument v podobě porušení základních práv garantovaných ústavou. Je možno předpokládat, že případně použité argumenty by mohly vzejít z porovnání dvou loňských verdiktů Městského soudu v Praze: z ledna a z dubna. Zatímco v zimě prý v rámci rozhodování o odškodnění Karla Molodčenka za zranění utrpěná při loupeži padlo stanovisko, že přepadení své povinnosti neporušili, na jaře jim jiný senát díl odpovědnosti za zločin přičítal.