Policisté, kteří se událostí zabývají a věc šetří pro podezření ze spáchání trestných činů výtržnictví a poškození cizí věci, se prozatím takto jednoznačně vyjádřit nemohou. Mela to byla náramná, to ano, vyplývá ze slov Jana Daňka z ředitelství pražské policie – nelze ale s jistotou říci, že opravdu měla souvislost s fotbalovým utkáním ze čtvrtečního večera, kdy Sparta v rámci bojů Evropské ligy UEFA hostí na Letné celek Schalke 04.

Aktéři konfliktu, a to na obou stranách, totiž zůstávají neznámí. „Nejsou tedy ztotožnění a zatím nemáme potvrzeno, že pronásledovanými byli Němci. Informace máme jen z výpovědi zaměstnanců restaurace," řekl Daněk Deníku. „Na místě se už nepodařilo nikoho zastihnout," vysvětlil.

Nikdo neutrpěl viditelnou újmu

Právě do restaurace v Melantrichově ulici byli policisté přivoláni půl hodiny před půlnocí. Dovnitř nejprve vběhly čtyři neznámé osoby – a za nimi se hrnuly desítky dalších lidí, kteří se čtveřici snažili napadat. Slovní útoky provázely i potyčky, při nichž však nikdo neutrpěl viditelnou újmu.

Hmotné škody se nicméně vyšplhaly skoro na deset tisíc korun. „Útočníci poškodili dveře, židle a květináč, který ze zádveří vhodili dovnitř; také rozbili lampu," řekl Daněk Deníku. „Nakonec vhodili dovnitř zapálenou dýmovnici," konstatoval.

Tahle skutečnost je společně se vzhledem aktérů a s jejich projevy jasnou indicií, že se nejspíš opravdu jednalo o konflikt fotbalových fandů. Pyrotechnika totiž patří k věcem, které jiní lidé u sebe běžně nenosí.