Že takto se problémy řešit nedají, naznačila v pondělí slova Tomáše Hulana z ředitelství pražské policie: „Kýžený klid mu může dopřát vězení." Ve hře přitom mohou být až tři roky odnětí svobody.

„Chvíli před osmou ráno zavolal na linku tísňového volání 158 muž, který se nejprve řádně představil - a poté operátorům oznámil, že v jednom z podniků v Dušní ulici je uložena bomba," shrnul Hulan, co rozpoutalo rozsáhlé policejní manévry.

Nebylo přitom času nazbyt; volající ohlásil, že k explozi dojde už za deset minut. Policisté proto narychlo uzavřeli oblast Starého Města od ulic Bílkova a U Svatého Ducha až po ulici Elišky Krásnohorské. Přísný zákaz platil jak pro veškerou dopravu, tak i pro pěší.

Až potom se policisté vydali na obhlídku klubu, kde našli pouze uklízečku. Nijak výbušný nebyl ani její kýbl, ani hadr - a uvnitř se nenašlo nic, co by mohlo budit podezření. Po více než hodině tak bylo jasno: planý poplach! A poměrně rozsáhlou uzávěru mohli policisté opět uvolnit.

Podezřelý nezapíral

Jako původce poplašného telefonátu vypátrali 34letého Čecha, kterého zadrželi v jeho bytě v ulici U Svatého ducha. Policisté z pohotovostní motorizované jednotky u něj našli i přímo mobil, jehož prostřednictvím hrozil bombou.

Dotyčný ostatně ani nezapíral: ano; na tísňovou linku opravdu volal. Důvod? Myslel si, že takto udělá přítrž opakovanému rušení nočního klidu návštěvníky podniku v sousedství!

Šeredně se ale přepočítal. Hlučení návštěvníků nijak neovlivní - sám si ale vykoledoval stíhání pro trestný čin šíření poplašné zprávy. Hrozba vězení přitom není jediným trestem, který ho může postihnout.

Účty za zbytečný výjezd

Odhaleným původcům bombových hrozeb totiž složky integrovaného záchranného systému posílají účty za zbytečný výjezd - přičemž nejde o zrovna malé částky. Vždyť jediný takový telefonát zaměstná množství lidí.

V tomto případě šlo o více než třicet policistů z místního oddělení, pohotovostní motorizované jednotky a speciální pořádkové jednotky - a to na bezmála půl druhé hodiny, vyčíslil Hulan.