Nic netušící dvojice cizinců se při odchodu od autobusu minula se čtveřicí mladíků. Ti však neprošli kolem bez povšimnutí. Rozdělili se na dvě dvojice, z nichž jedna na pokojně kráčejícího Slováka zaútočila. Po ráně pěstí mířené na hlavu se pak sypaly další údery, až oběť upadla na zem. Protože dvojice při útoku opakovaně křičela zmiňované heslo, kriminalisté věnující se problematice násilí požádali o spolupráci i kolegy zabývající se extremismem. Ani ti však kamerových záznamech nepoznali mezi útočníky nikoho, s kým by měli už v minulosti co do činění.

Řádění zuřivců trvalo jen několik vteřin, takže ostatní cestující ani nestihli zasáhnout. Pak útočníci vzali do zaječích. Stačili ale napadenému způsobit zranění, které si po převozu do nemocnice vyžádalo lékařský zákrok. Jak vážné následky útok měl, ale vyšetřovatelé zatím přesně nevědí. Stále čekají na lékařskou zprávu ze Slovenska, kam napadený muž po ošetření odcestoval. Na tom, co v ní bude obsaženo, je závislá i právní kvalifikace případu.

Útočníci zatím unikají, kriminalisté III. obvodu pražské policie ale znají jejich podobu. Násilníky totiž zachytily bezpečnostní kamery nejen přímo při útoku, ale také během pohybu po autobusovém nádraží. Záběry v úterý vyšetřovatelé zveřejnili a žádají veřejnost o pomoc. Zajímá je nejen totožnost dvojice bijců, ale pátrají rovněž po zbylých dvou mužích z původní čtveřice – a shánějí rovněž svědky události. Jakékoli informace k souvislostem případu jsou vítány na lince 158, přijme je i kterákoli služebna Policie ČR.

Útočníci měli na hlavách výrazné čepice

Jedním z prozatím neznámých útočníků byl muž střední postavy ve věku kolem třiceti let, vysoký asi 175 cm. Nápadný byl červenou čepicí na hlavě; dále měl na sobě tmavé džíny a khaki zimní bundu bez kapuce. Druhý útočník měl na sobě tmavý oděv a na hlavě světlejší čepici nazývanou bekovka.