Deníku potvrdila, že tuto drogu v rozpuštěné formě nejen celníci na ruzyňském letišti, ale v naší republice vůbec, viděli skutečně poprvé. „Dosud jsme kokain odhalili pouze jako prášek," uvedla Kaňková.

Polykači kapslí s drogami, kteří do Prahy přiletěli z Ekvádoru přes Madrid, se podle Kaňkové snažili provézt téměř pět kilogramů drogy. Dva muže ve věku 60 a 36 let a 33letou ženu se podařilo dopadnout hned po přistání. Podle informací celníků k tomu přispěly informace o jejich chování během cesty. Zkušení celníci ale připouštějí, že bylo velmi neobvyklé, když trojice pašeráků cestovala pohromadě. Bývá spíše pravidlem, že polykači drog létají jako sólisté.

Čtěte také: Policisté dopadli výrobce drog schopné dodat metrák pervitinu

Pašující cizince se podařilo odhalit již v neděli 11. listopadu – devět dní ale celníci čekali, než na speciální toaletě uzpůsobené přímo k tomuto účelu zadržená trojice přirozenou cestou vyloučí z tělních dutin poslední ze 131 abnormálně velkých kontejnerů odhalených rentgenem. To se stalo až v pondělí odpoledne.

Rekordmanem mezi pašeráky byl mladší z mužů, který dokázal spolykat 55 kapslí. Jeho starší kumpán jich měl v sobě 53. Žena jich zvládla pozřít 23. Všichni tři cizinci skončili v rukou policistů, kteří případ dále šetří.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že Praha měla být pouze mezistanicí drogových kurýrů. Kontraband měl pokračovat dál; dosavadní šetření ukazují, že nešlo o kokain, který by byl určen pro prodej na černém trhu v naší zemi.