Incident se odehrál loni v červenci, kdy v centru Prahy protestovalo několik set lidí proti imigraci a uprchlickým kvótám. Někteří z účastníků tehdy nesli makety šibenic s nápisem Za vlastizradu, které se podle demonstrujících dopustili čeští politici.

Průběh incidentu

Policisté zasáhli proti aktivistům, kteří chtěli průvod demonstrantů zablokovat. Předtím je prý vyzvali, aby vyklidili prostor, to ale někteří protestující včetně Krejčové a jejího přítele popřeli.

Třicetiletá Krejčová podle obžaloby napadla policistu poté, co na zemi zaklekl jejího přítele a praštil mu hlavou o zem, čímž mu vyrazil zub. Krejčová policistovi podle obžaloby skočila na záda a trhla mu ramenem, policista si později stěžoval na bolest, kvůli pohmoždění kloubu byl týden na neschopence.

Aktivistka byla zproštěna obžaloby

Žena se hájila tím, že policisté jejího přítele týrali, a proto musela zakročit, i když věděla, že se tím vystavuje riziku trestního stíhání.

Městský soud v Praze Krejčovou zprostil obžaloby letos v dubnu s odůvodněním, že policistu zranit nechtěla a ani nemohla. Zrušil tak rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, který Krejčové v únoru uložil podmíněný trest. Za násilí proti úřední osobě hrozily ženě až čtyři roky vězení.

Čtěte také: Aktivistka Krejčová neuspěla s námitkami proti zákroku policie